Tort migdałowy w paski

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort migdałowy wymarzył sobie na urodziny mój mąż. To było moje pierwsze podejście do tego wypieku a mąż skomplementował, że najlepsze z wszystkich dotychczasowych. Mimo, iż lubię wypróbowywać nowe przepisy i rzadko piekę dwa razy te same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertua

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (na tortownicę 26cm)
    Ciasto migdałowe:
    4 jajka
    60g migdałów z łupinka (nieblanszowanych)
    120g cukru
    50g maki tortowej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropli aromatu migdałowego
    Masa migdałowa:
    124g masła
    24g cukru
    2,5 jajka M
    125g migdałów nieblanszowanych
    25 ml rumu
    Biszkopt kakaowy:
    8 jajek
    110g cukru
    100g mąki tortowej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    Masa śmietankowa:
    400ml śmietanki kremówki 36%
    250g mascarpone
    kilka kropli aromatu migdałowego
    cukier puder do smaku
    Dodatkowo:
    migdały w słupkach
    migdały w całości nie blanszowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort migdałowy w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort migdałowy w paski 1. Ciasto migdałowe:
    Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26cm w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 20 minut.
  • Tort migdałowy w paski 2. Masa migdałowa:
    Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.
  • Tort migdałowy w paski 3. Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach 39x23cm 180 stopniach C przez około 20 minut do tzw. „suchego patyczka”.
  • Tort migdałowy w paski 4. Ciepły biszkopt układamy na posypanej cukrem pudrem czystej ściereczce kuchennej. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski.
  • Tort migdałowy w paski 5. Masa śmietankowa:
    Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego.
  • Tort migdałowy w paski 6. Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej.
  • Tort migdałowy w paski 7. Układamy spirale z biszkoptu z masą zaczynając od środka spodu migdałowego. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masa śmietankową. Migdały mielimy w blenderze i dekorujemy nimi boki oraz wierzch tortu. Całość wieńczymy słupkami migdałów i listami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować