Danie to powstało przez przypadek, po prostu musiałam spożytkować to co zalegało w lodówce :)
Składniki:
mięso z piersi kurczaka tak aby powstały 3 większe płaty (kotlety)
mała główka młodej kapusty
300 g metki cebulowej wędzonej
250 g boczku wędzonego
sól, pieprz świeżo mielony, czosnek niedźwiedzi
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Tort mięsny z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso delikatnie rozklepać spryskując wodą, wtedy ładnie się naddaje i można uzyskać pożądany kształt,.
Kapustę poszatkować, troszkę posolić, wygnieść ręką aby zmiękła i zmniejszyła swoją objętość.
Boczek pokroić w jak najdrobniejszą kostkę.
Kapustę wymieszać z metką i połową pokrojonego boczku, dodać pieprz, czosnek niedźwiedzi i dokładnie wyrobić.
Płaty mięsa kolejno smarować jajkiem i przekładać farszem kapuścianym.
Docisnąć rękoma aby całość była zwarta i miała zamierzony kształt.
Najlepiej włożyć do większego naczynia do zapiekania z pokrywką, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika na ok. 50 minut, przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, wierzch posmarować pozostałym jajkiem, posypać resztą pokrojonego boczku, podpiec jeszcze do ładnego zrumienienia.
Komentarze