Tort mięsny z młodą kapustą

0 (0 ocen)

Danie to powstało przez przypadek, po prostu musiałam spożytkować to co zalegało w lodówce :)

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka tak aby powstały 3 większe płaty (kotlety)
    mała główka młodej kapusty
    300 g metki cebulowej wędzonej
    250 g boczku wędzonego
    sól, pieprz świeżo mielony, czosnek niedźwiedzi
    1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Przystawki

Tort mięsny z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso delikatnie rozklepać spryskując wodą, wtedy ładnie się naddaje i można uzyskać pożądany kształt,.
    Kapustę poszatkować, troszkę posolić, wygnieść ręką aby zmiękła i zmniejszyła swoją objętość.
    Boczek pokroić w jak najdrobniejszą kostkę.
    Kapustę wymieszać z metką i połową pokrojonego boczku, dodać pieprz, czosnek niedźwiedzi i dokładnie wyrobić.
    Płaty mięsa kolejno smarować jajkiem i przekładać farszem kapuścianym.
    Docisnąć rękoma aby całość była zwarta i miała zamierzony kształt.
    Najlepiej włożyć do większego naczynia do zapiekania z pokrywką, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika na ok. 50 minut, przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, wierzch posmarować pozostałym jajkiem, posypać resztą pokrojonego boczku, podpiec jeszcze do ładnego zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować