Tort mięsno-naleśnikowy

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla rodziców i rodzeństwa. Staram się, by serwowane przeze mnie dania były smaczne.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    ● 1 szkl. mleka
    ● jajko
    ● ok. 2 szkl. mąki
    ● szczypta soli
    Farsz:
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● 30 dag pieczarek
    ● 2 cebule
    ● sól
    ● pieprz czarny
    ● pieprz ziołowy
    ● zioła prowansalskie
    ● 1/4 kostki masła
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Tort mięsno-naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka wlewamy 1/2
    szklanki wody mineralnej
    i wbijamy jajko. Następnie
    ubijając, stopniowo wsypujemy
    mąkę. Ciasto powinno być
    rzadkie. Solimy. Odstawiamy
    na 20 minut. Smażymy kilka
    grubszych naleśników.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy
    w kostkę i szklimy na oleju.
    Dodajemy mięso i mieszając,
    smażymy ok. 5 minut.
  • 3. Pieczarki oczyszczamy,
    kroimy w plastry i dusimy na
    2 łyżkach rozgrzanego masła.
    Dodajemy do mięsa i mieszamy.
    Farsz doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym
    oraz szczyptą ziół prowansalskich.
    Zdejmujemy z ognia.
  • 4. Dno naczynia żaroodpornego
    smarujemy resztą masła.
    Warstwami układamy
    naleśniki i farsz, aż do wyczerpania
    składników. Zapiekamy
    ok. 15 minut w 180 °C.

Porady

Do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki. Tort można upiec w tortownicy. Przed włożeniem tortu do piekarnika warto położyć na wierzchu kilka wiórków masła, wówczas ciasto nie będzie suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować