Tort Mickey Mouse

4.5 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zabawa z masą cukrową chyba mi się na prawdę spodobała. To mój drugi tort w stylu angielskim i pewnie nie ostatni. Tort robiłam dla najmłodszej jak i najsłodszej trzylatki w rodzinie. Solenizantka zadowolona, tort wyglądał i smakował genialnie, a to przecież najważniejsze.

Składniki:

  • Biszkopt duży:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    203 g cukru
    45 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Biszkopt mały:
    5 jajek
    160 g cukru
    100 g mąki tortowej
    35 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Krem z białej czekolady:
    600 g białej czekolady
    750 ml śmietany kremówki 36%
    Frużelina truskawkowa:
    700 g truskawek
    3,5 łyżeczki żelatyny
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Nasączenie:
    1 szklanka herbaty
    1 łyżka cukru
    3 łyżki soku z cytryny
    Wykończenie:
    1200 g masy cukrowej białej
    750 g masy cukrowej czerwonej
    250 g masy cukrowej czarnej
    klej spożywczy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort mickey mouse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt duży:

    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
  • 2. Biszkopt mały:

    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera. Dno tortownicy o wymiarach 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
  • 3. Krem z białej czekolady:

    W garnku podgrzewamy śmietanę. Pamiętajmy, że nie wolno jej zagotować. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Śmietanka powinna być gładka. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
    Frużelina truskawkowa:
    Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
  • 4. Nasączenie:

    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
    Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim blatem, również go nasączamy i wykładamy krem i frużelinę. Przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Tak samo postępujemy z mniejszym biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować