Tort marmurkowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier, żółtka. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito. Dodać do masy. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao. Formę 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać białe ciasto na to kakaowe. Wymieszać widelcem. Piec 35 - 40 min w 180 st. C Budynie wymieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń. Gotować, aż zgęstnieje, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu. Do utartego kremu, dodać advokat po trochu, aby się nie zważył. Krem podzielić na 3 części do jednej dodać bakalie do drugiej maliny, 3 zostawić do posmarowania góry i boków tortu. Ciasto przekroić na połowę, dolną część posmarować kremem z bakaliami, przykryć 2 częścią ciasta. Ciasto podzielić na pół (jak kromkę chleba). Jedną część posmarować kremem z malinami, złożyć jak książkę. Wysmarować boki i górę, posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować.
Komentarze