Tort marmurkowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na ciasto wymyślony, na urodziny syna. Bardzo mu smakował., robiłam tort już kilka razy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao

    2 budynie cytrynowe
    0,5 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    250 g masła
    1/2 szklanki advokata
    bakalie, orzechy, rodzynki, czekolada gorzka razem 200g
    wiórki kokosowe
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort marmurkowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier, żółtka. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito. Dodać do masy. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao. Formę 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać białe ciasto na to kakaowe. Wymieszać widelcem. Piec 35 - 40 min w 180 st. C Budynie wymieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń. Gotować, aż zgęstnieje, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu. Do utartego kremu, dodać advokat po trochu, aby się nie zważył. Krem podzielić na 3 części do jednej dodać bakalie do drugiej maliny, 3 zostawić do posmarowania góry i boków tortu. Ciasto przekroić na połowę, dolną część posmarować kremem z bakaliami, przykryć 2 częścią ciasta. Ciasto podzielić na pół (jak kromkę chleba). Jedną część posmarować kremem z malinami, złożyć jak książkę. Wysmarować boki i górę, posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować