• Tort Marcinek

    Dodane przez: Patilajna

  • Mój pierwszy tort, który zrobiłam na urodziny siostry :)

  • Składniki

    Ciasto :
    - 1 kg mąki
    - 1 margaryna (podobno "Kasia" jest najlepsza)
    - 1/2 szkl. cukru
    - 2 jajka + 2 żółtka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 szkl. śmietany
    - 1 płaska łyżeczka sody

    Masa:
    - 1,5 litra śmietany kremówki
    - 1 szkl. cukru pudru (do smaku)
    - 5 - 6 śmietan-fixów
    - sok z 1 cytryny

  • Sposób przygotowania

    1.
    placki tortowe - krok 1

    1. Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 10 - 11 równych części , każdą z nich cienko rozwałkować (jak na makaron) i piec osobno w dużej tortownicy (nie trzeba smarować jej tłuszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor.

    2.
    torty - krok 2

    2.Masa: Wszystko razem ubić na sztywno. Przekładać placki dość obficie smarując masą. Wierzch posypać tartą czekoladą lub pokruszonymi herbatnikami. Gotowe ciasto pozostawić w temp. pokojowej na kilka godzin, aby placki nasiąkły masą, a następnie przenieść w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.

  • Rady

    Śmietana musi być bardzo schłodzona.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, torty, tort urodzinowy
  • 1 komentarz
    • Konto nieaktywne
      2012-06-28T12:29:16+02:00 Konto nieaktywne
      pyszny, moja znajoma taki piecze, muszę jednak też upiec

Dodane przez: Patilajna

Patilajna 19

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-06-28T12:20:35+02:00

1283 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »