tort Marcello

4.5 (169 ocen)

czekoladowy biszkopt z kremem czekoladowym i rodzynkami moczonymi w rumie ;)

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
    150 g miękkiego masła
    1 szkl cukru pudru
    1 szkl mąki
    150 g ciemnej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Na krem: 250 g miękkiego masła
    250 g gorzkiej czekolady
    100 g cukru pudru
    100 ml mleka

    dodatkowo: 200 g rodzynek
    100 ml rumu
    300 ml czarnej herbaty
    1 łyżeczeka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort marcello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Ciasto przekładamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.
  • 2. Zaparzyć herbatę, posłodzić cukrem, dolać rum. Rodzynki umieścić w misce i zalać herbatą z rumem. Odstawić do napęcznienia i ostudzenia; można to zrobić dzień wcześniej.
  • 3. krem: Potrzebne składniki kremu wyjąć z lodówki by osiągnęły temp. pokojową. Mleko wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę. Postawić na gazie i mieszając podgrzewać aż roztopi się czekolada; kiedy się roztopi to od razu odstawić do ostudzenia.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Jeśli krem jest zbyt rzadki wstawić na chwilę do lodówki.
  • 4. Rodzynki odlać na sitko zachowując herbatę. Biszkopt podzielić na równe blaty. Pierwszy blat nasączyć chłodnym ponczem, położyć krem posypać rodzynkami. Ułożyć kolejny krążek powtarzając proces. Ostatni blat posmarować kremem i ozdobić.
    .
  • image-0fmch09 5. Wstawić do lodówki najlepiej całą noc. Wyjąć około 30 minut przed podaniem

Porady

Ja swój biszkopt przekroiłam na 4 cienkie części, ale można również przekroić na trzy. Tort najlepiej złożyć dzień a nawet dwa dni wcześniej i nie żałować nasączenia ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Rodzynki Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować