• Tort "Małpka"

    Dodane przez: Gosia2206

  • Super pomysł na tort na urodziny maluszka.

  • Składniki

    2 biszkopty każdy z:
    4 jaja
    1szkl cukru
    4 łyżki oliwy
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka pr do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa truskawkowa
    150 g truskawek (mogą być mrożone)
    2 galaretki truskawkowe
    0,25 l śmietany 30%

    Masa budyniowa:
    2 szkl mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szkl cukru
    3 łyżki mąki
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 żółtka


    płatki czekoladowe

  • Sposób przygotowania

    1.
    Tort Małpka - krok 1

    Biszkopty: Upiec 2 biszkopty. Do jednego dodać 3 łyzki kakao. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec 30 minut. Po wystygnięciu biszkopty rozkroić na 2 części. Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Trochę przestudzić. Truskawki zmiksować i wymieszać z galaretką, połączyć z masą truskawkową. Ubić wszystko razem jeszcze chwilę. Schłodzić w lodówce - masa będzie wtedy dobrze tężeć. Masa budyniowa: Mleko cukier i cukier waniliowy zagotować ciągle mieszając. Do tego dodać rozmieszaną już w niedużej ilości mleka mąkę i mąkę ziemniaczaną, dwa żółtka. Zagotować i wystudzić. Biszkopty smarować na przemian masą truskawkową i budyniową. Wierch tortu posmarować masą budyniową. I ułożyć na niej płatki czekoladowe, zostawiając miejsce na głowę małpki. Oczy, nos i usta małpki układamy także z płatków.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, tort urodziny masa truskawkowa budyniowa małpka dla dziecka
  • 1 komentarz

Dodane przez: Gosia2206

Gosia2206 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-13T07:11:25+02:00

554 odwiedziny