Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Kwadratową formę (40x40 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem. Piec ok 40 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blat ciasta przekroić na pół.
2.Kremówkę ubić na sztywno dodając w połowie ubijania sok z cytryny oraz cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietanfixami. Do ubitej kremówki dodać sok z buraka lub różowy barwnik. Wymieszać aby krem miał jednolity różowy kolor.
4.Białą czekoladę zetrzeć na wiórki nożykiem do obierania warzyw lub roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wylać na dużą metalową tacę i schłodzić. Po czym szerokim nożem zeskrobać wiórki.
5.Rurki waflowe przekroić na pół i ułożyć z nich płotek wokół tortu, przewiązać wstążeczką aby nie odkleiły się od brzegu tortu.
6.Tort udekorować za pomocą szprycy pozostałą bitą śmietaną oraz malinami i wiórkami z czekolady.
Porady
Tort można zrobić z białą bitą śmietaną i innymi owocami np. truskawkami. Czekolada do dekoracji może być mleczna lub gorzka.
Komentarze