Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort upiekłam na 6 urodziny córki koleżanki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    12 jajek
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 opakowania waniliowego budyniu (proszek budyniowy po 40 gram każdy)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    2 litry kremówki
    3/4 szklanki cukru pudru
    sok z 2 cytryn
    2 cukry waniliowe
    8 śmietan-fixów
    4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z buraka lub różowy barwnik spożywczy
    słoik malinowego dżemu
    3 białe czekolady
    30 dag świeżych malin
    ok. 700 gram nadziewanych rurek waflowych

    Poncz do nasączenia
    1,5 szklanki malinowej herbaty z cytryną
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Kwadratową formę (40x40 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem. Piec ok 40 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blat ciasta przekroić na pół.
  • 2. Kremówkę ubić na sztywno dodając w połowie ubijania sok z cytryny oraz cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietanfixami. Do ubitej kremówki dodać sok z buraka lub różowy barwnik. Wymieszać aby krem miał jednolity różowy kolor.
  • 3. Dolny blat nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem malinowym oraz połową ubitej śmietany. Nałożyć górny blat, nasączyć, posmarować połową pozostałej śmietany.
  • 4. Białą czekoladę zetrzeć na wiórki nożykiem do obierania warzyw lub roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wylać na dużą metalową tacę i schłodzić. Po czym szerokim nożem zeskrobać wiórki.
  • 5. Rurki waflowe przekroić na pół i ułożyć z nich płotek wokół tortu, przewiązać wstążeczką aby nie odkleiły się od brzegu tortu.
  • 6. Tort udekorować za pomocą szprycy pozostałą bitą śmietaną oraz malinami i wiórkami z czekolady.

Porady

Tort można zrobić z białą bitą śmietaną i innymi owocami np. truskawkami. Czekolada do dekoracji może być mleczna lub gorzka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować