Tort na urodziny wnuczki robiony wspólnie z jubilatką :) Wyszedł nam malinowo przepyszny i długo będziemy wspominać jego smak....
60 min
Składniki:
biszkopt na tortownicę o średnicy 25 cm :
5 średnich jaj
3/4 szklanki (180 g ) cukru + łyżka cukru z wanilią
1 szklanka (250 g) mąki tortowej + płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa malinowa :
400 g malin
400 ml. śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe rozpuszczone w 200 ml. gorącej wody
pozostałe składniki :
do nasączenia - sok wyciśnięty ze 150 g malin + 3/4 szklanki wody + łyżka soku z cytryny + cukier wg uznania
2oo g malin na wierzch tortu
1 galaretka malinowa do zalania
masa czekoladowa na boki i napis - 80 ml. śmietany kremówki + łyżka cukru + 160 g gorzkiej czekolady + 2 łyżeczki oleju
Tort malinowy z czekoladą na 16 - stkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników upiec biszkopt, białka ubić z cukrami dodając pod koniec po kolei żółtka, następnie pulchną masę wymieszać łyżką z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach ok. 4o minut, biszkopt ostudzić.
2 galaretki dokładnie rozpuścić w 200 ml. gorącej wody i również ostudzić.
Trzecią galaretkę oddzielnie rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu (w dni upalne dać trochę mniej), ta będzie na wierzch tortu.
Maliny po lekkim opłukaniu podzielić na porcje, 200 g najładniejszych odłożyć, będą na wierzch tortu, resztę zblendować, z czego 400 ml. gotowego musu pozostawić do masy, a resztę na poncz zalać wodą dodając sok z cytryny i cukier, odcedzić go z pestek.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, pod koniec partiami dodawać mus malinowy i całkowicie przestudzone galaretki.
Biszkopt podzielić na dwa blaty, każdy nasączyć malinowym ponczem, posmarować solidnie masą malinową, na wierzch ułożyć maliny, całość zamknąć w specjalnej obręczy lub w paskach pergaminu.
2.Zalać trzecią galaretką i wstawić do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotować masę czekoladową, zagotować z cukrem śmietankę, zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kostki czekoladę i mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia, na koniec wlać olej.
Czekoladową masą wysmarować boki tortu i za pomocą szprycy zrobić na nim napisy.
3.Smacznego, malinowego spełnienia marzeń :)
Porady
Można dodatkowo ozdobić perełkami do dekorowania tortów.
Komentarze