Tort malinowy z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

4.35 (191 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Gdy dziecko uwielbia maliny to innego tortu na jego urodziny nie wypada zrobić. Moja propozycja to tort malinowy, delikatny jak aksamit, rozpływający się w ustach z małą ilością cukru.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto :

    2 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    80g masła/margaryny
    8 jajek
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    8 łyżek ciepłej wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nadzienie :

    1l śmietany 30 lub 36%
    250g sera mascarpone
    1 galaretka malinowa
    800g malin
    5-6 łyżek cukru pudru
    1 szkl. naparu z herbaty

    Dodatkowo :

    posypka czekoladowa
    listki z czekolady
    nektarynki
    borówki
    maliny

    tortownica klasyczna
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.35 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort malinowy z bitą śmietaną, mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
    W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
    Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
    Dalej ubijamy.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
    Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
    Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez około 40-50 minut.
    Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
    (gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
  • 2. Nadzienie :

    Herbatę zaparzamy.
    Galaretkę zalewamy 1 szkl. gorącej wody, mieszamy aż się rozpuści.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
    Maliny miksujemy z 2-3 łyżkami cukru.
    Dodajemy do nich tężejącą galaretkę.
    Mieszamy.
    Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
    Gdy będzie już ubita dodajemy mascarpone.
    Odkładamy do oddzielnego naczynia połowę masy.
    Do jednej części masy śmietanowej z mascarpone dodajemy połowę musu malinowego.
  • 3. Przełożenie :

    Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
    (tak by powstały nam 3 krążki).
    Pierwszy krążek umieszczamy w tortownicy.
    Nasączamy go niezbyt dużą ilością naparu z herbaty.
    Wykładamy mus malinowy.
    Na musie układamy bitą śmietanę z mascarpone zostawiając sobie trochę do wykończenia.
    Na masie wykładamy 2 placek, nasączamy go naparem.
    Wykładamy masę śmietanową z musem malinowym.
    Przykrywamy ostatnim plackiem.
    Nasączamy naparem z herbaty.
    Wierzch smarujemy odrobinę odłożoną masą śmietanową
    (nie wykorzystujemy jej do końca gdyż musi nam starczyć na boki).
    Schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce.
    Po tym czasie tort wyciągamy.
    Ściągamy delikatnie obręcz tortownicy.
    Boki smarujemy pozostałą masą śmietanową.
    Na wierzchu układamy kawałki nektarynek, maliny i borówki.
    Zdobimy listkami z czekolady.
    Boki posypujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone Owoce Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować