Upiec ciemny biszkopt w tortownicy i po upieczeniu przekroić na trzy placki (wielkość tortownicy według uznania)
Masa śmietanowo - malinowa:
500 ml zmiksowanych malin (objętość po zmiksowaniu)
500 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe
2 czubate łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
4 ciastka "Delicje" (na koła)
2 ciastka biszkopty małe (na głowy pasażerów)
mazaki cukrowe
8 cukierków typu "Lentilki" (na światła)
biała masa cukrowa (na rejestracje)
krem śmietankowy do tortów
niebieski barwnik spożywczy w proszku
Tort malinowy "samochodzik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa śmietankowo - malinowa:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek. Maliny zmiksować (jeśli używamy mrożonych to wcześniej je rozmrozić) i wlać do nich rozpuszczone galaretki i żelatynę. Śmietanę wlać do dużego naczynia (miski) i ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie powoli wlewać maliny z galaretką ciągle miksując (na najniższych obrotach). Gdy masa będzie jednolita odstawić do lekkiego ściągnięcia.
2.Krążki biszkoptu nasączyć (ja nasączyłam zaparzoną kawą) i przełożyć masą śmietankowo- malinową. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy, po czym odkroić ciasto po bokach tworząc kształt samochodu.
3.Krem śmietankowy przygotować według przepisu na opakowaniu (wersja z margaryną) i posmarować całość.
4.Kremem śmietankowym za pomocą szprycy zrobić szyby samochodu, do pozostałego kremu dodać niebieski barwnik i udekorować resztę samochodu. Ozdobić według uznania.
Komentarze