Tort malinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort bardzo lekki, super nadaje się na dziecięce urodzin. Na urodzinach syna znika w całości.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    2 łyżki oleju
    Krem I:
    1 galaretka malinowa
    250 ml wody
    250 ml śmietany 30%
    1 opakowanie "Śnieżki" w proszku
    500 g mrożonych malin
    Krem II:
    250 ml śmietany 30%
    1 opakowanie "Śnieżki" w proszku
    250 g serka mascarpone
    Dekoracja:
    500 ml śmietany 30% (albo 36%)
    2 opakowania "Śnieżki" w proszku
    paczka drażetek czekoladowych
    opłatek z motywem "Masza i Niedźwiedź"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka wymieszane z octem i olejem i jeszcze trochę ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiane) i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok. 30-35 min. w temperaturze 170 stopni C.
    Po wystudzeniu biszkopt przekroić tak aby powstały trzy blaty.
  • 2. Krem I
    Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretkę. Następnie ją schłodzić tak, aby powoli zaczynała tężeć.
    Śmietanę ubić razem ze "Śnieżką" i dodać tężejącą galaretkę ciągle ubijając. Do masy dodać rozmrożone maliny i delikatnie wymieszać.
    W tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkoptu i na to rozsmarować masę malinową. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • 3. Krem II
    Śmietanę ubić ze "Śnieżką", dodać serek mascarpone i jeszcze trochę ubijać. Taki krem wyłożyć na drugi blat biszkoptu i przykryć trzecim blatem.
  • 4. Dekoracja:
    Ubić śmietanę ze "Śnieżkami". Następnie udekorować tak przygotowaną śmietaną tort według własnego pomysłu. Ja wykorzystałam opłatek (najlepiej zamówić przez internet) z motywem bajkowym i czekoladowe drażetki, ponieważ tort był przeznaczony na urodziny mojego synka. Ogólnie dzieci były zachwycone. Tort schłodzić ok. 4 H.

Porady

Drażetki najlepiej nakładać godzinę przed podaniem, ponieważ wcześniej zaczynają się topić i puszczają kolor, co wpływa na cały wygląd tortu. Ja tort zawsze robię wieczorem, żeby przez całą noc się schładzał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować