Tort Malakoff

0 (0 ocen)

Bez pieczenia.Atrakcyjny ,łatwy w wykonaniu, z kremem maślano-budyniowym

Składniki:

  • 25 dkg podłużnych biszkoptów

    Poncz:
    0,5 szklanki białego wina
    50 ml rumu
    1-2 łyżeczki cukru

    Do przełożenia:
    5-6 łyżek dżemu morelowego lub porzeczkowego
    1.5 szklanki mleka
    torebka budyniu waniliowego bez cukru
    4 łyżki cukru
    25 dkg masła
    3 łyżki cukru pudru
    10 dkg uprażonych płatków migdałowych

Tort malakoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń z mlekiem i cukrem.Ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem
    i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
    Wymieszać składniki ponczu.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć warstwą biszkoptów ,nasączyć połową ponczu .Dżem podgrzać i połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkopty,posmarować częścią kremu (dość grubo )posypać 1/3 płatków.W taki sam sposób położyć drugą warstwę.Zostawić trochę kremu do posmarowania boków tortu.Ciasto wstawić do lodówki.Gdy krem stwardnieje ,zdjąć obręcz tortownicy i posmarować boki pozostawionym kremem, posypać częścią płatków .Wierzch posypać pozostałymi płatkami .Wierzch tortu w wersji bardziej wystawnej przyozdobić rozetami bitej śmietany .i czekoladowymi ciasteczkami

Porady

Ja wykonując ten tort nie miałam płatków migdałowych i pominęłam je w przepisie,a wierzch tortu oprószyłam kakaem przez siteczko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy