Tort makowy z masą kawową

4.5 (199 ocen)

700 Pyszny tort na bazie ciasta makowego i mojego ulubionego kremu kawowego. Tort jest smaczny, wilgotny, stabilny, mocno makowo - kawowy. Według mnie nie wymaga nasączania, ale jeśli ktoś chce to oczywiście może zrobić poncz np. z kawy.

Składniki:

  • Ciasto
    8 jajek
    25 dag maku
    20 dag cukru
    Skórka pomarańczowa
    Olejek cytrynowy
    3 łyżki bułki tartej

    Krem
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    1 i 1/2 kostki tłuszczu (187,5 g masła i 187,5g margaryny)
    1/2 szklanki mleka
    kawa mielona

    Polewa
    Pół kostki margaryny Palmy z murzynkiem
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka

    Kokos - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Kawy Tort makowy

Tort makowy z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - Mak sparzyć, odcisnąć, wystudzić i zmielić dwa - trzy razy. Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (ja całość ucierałam w makutrze). Do ubitych żółtek dodawać powoli mak, delikatnie ucierać. Dodać bułkę tartą, kilka kropel olejku cytrynowego i dwie łyżki skórki pomarańczowej, ucierać do połączenia. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i delikatnie przemieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę (moja miała średnicę 29cm) i piec 40-50 minut w 160-180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Krem - Kawę zagotować z mlekiem i pozostawić do wystudzenia. Cukier i jajko dobrze utrzeć mikserem, dodać połowę posiekanego tłuszczu i zagotować ciągle mieszając. Po ostudzeniu dodać resztę tłuszczu o temperaturze pokojowej i znów ucierać. Następnie, dalej miksując na niskich obrotach, wlewać pomału rozpuszczoną kawę. Chwilę ubijać tak, by masa podwoiła swoją objętość.
  • 3. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Spód umieścić na paterze i posmarować połową kremu. Tort przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i posmarować drugą połową masy - odłożyć trochę masy na udekorowanie boków. Tort przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować kokosem..
  • 4. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać letnią polewą.

Porady

To mój ulubiony przepis na krem kawowy. Przepis, który od zawsze jest w moim przepiśniku, a moja mama od lat przygotowuje krem kawowy tylko w ten sposób. Tort będzie smakował nawet tym z Was, którzy za kawą nie przepadają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Mak Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować