Tort makowy z kremami: karmelowym i czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię.
Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
2.Żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Cukier trzcinowy roztopić na patelni i zrumienić go, dodać brandy i wodę. Zagotować, cukier musi być cały rozpuszczony. Do utartych żółtek dodawać po trochę karmel cały czas ucierając. Następnie dodać mascarpone i wymieszać
3.Żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać brandy i wymieszać. Do utartych żółtek dodać czekoladę a następnie mascarpone i wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, pierwszą warstwę posmarować kremem karmelowym, przykryć drugą warstwą i posmarować wierzch oraz boki kremem czekoladowym. Przybrać wiórkami czekolady, karmelem…
Nie używam mas cukrowych gdyż zabijają smak tortu.
Komentarze