Tort makowy z kremami: karmelowym i czekoladowym

4.48 (163 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

wspaniały tort - ot po prostu wymarzył mi się krem karmelowy. Mikołajowi musi smakować :)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - mak: 250 gramów
    - jajka: 8 sztuk
    - cukier puder: 230 gramów
    - bułka tarta: 60 gramów
    - migdały tarte: 3 łyżki
    - wanilia: 1 sztuka
    - skórka cytrynowa: 1 sztuka
    - miód wielokwiatowy płynny: 1 łyżka
    KREM KARMELOWY:
    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - cukier trzcinowy: 2 łyżki
    - brandy: 50 mililitrów
    - mascarpone: 500 gramów
    KREM CZEKOLADOWY:
    - żóltka: 3 sztuki
    - cukier puder: 3 łyżki
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - mascarpone: 500 gramów
    - brandy: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowy z kremami: karmelowym i czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem.
    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
    Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię.
    Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.


  • 2. Żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Cukier trzcinowy roztopić na patelni i zrumienić go, dodać brandy i wodę. Zagotować, cukier musi być cały rozpuszczony. Do utartych żółtek dodawać po trochę karmel cały czas ucierając. Następnie dodać mascarpone i wymieszać
  • tort makowy z kremem karmelowym i czekoladowym 3. Żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać brandy i wymieszać. Do utartych żółtek dodać czekoladę a następnie mascarpone i wymieszać.
    Biszkopt przekroić na pół, pierwszą warstwę posmarować kremem karmelowym, przykryć drugą warstwą i posmarować wierzch oraz boki kremem czekoladowym. Przybrać wiórkami czekolady, karmelem…
    Nie używam mas cukrowych gdyż zabijają smak tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Czekolada Mak Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować