Tort makowy ,,czarny las'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masę makową połączyć z żółtkami i resztą składników. Białka ubić na sztywno z cukrem, delikatnie łyżką połączyć z masą. Przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Do suchego patyczka. Przekroić na trzy równe blaty. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Wodę zagotować z połową cukru i rozpuścić w niej żelatynę. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem gdy będzie sztywna cały czas miksując dodawać po łyżce jogurtu. Pod koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę.
3.Wiśnie odsączyć z nalewki połączyć z dżemem. Nalewką skropić każdy blat ciasta.
4.Przełożenie: ciasto makowe – dżem – masa śmietanowa – ciasto makowe – dżem – masa śmietanowa – ciasto makowe – masa śmietanowa, dowolnie udekorować.
Komentarze