Tort makowy ,,Czarny las''

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Wilgotny, makowy, a zarazem lekki i śmietankowy!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    Puszka 850g gotowej masy makowej
    4 łyżki kaszy manny
    6 jajek
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki sypkiej kawy

    Masa śmietanowo - jogurtowa:
    0,5 l śmietany 30%
    250 ml gęstego jogurtu naturalnego
    1 szkl wody
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody

    Dodatkowo:
    Słoik wiśni w alkoholu lub dowolnej nalewce
    Słoik dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort makowy ,,czarny las'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę makową połączyć z żółtkami i resztą składników. Białka ubić na sztywno z cukrem, delikatnie łyżką połączyć z masą. Przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Do suchego patyczka. Przekroić na trzy równe blaty. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • 2. Wodę zagotować z połową cukru i rozpuścić w niej żelatynę. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem gdy będzie sztywna cały czas miksując dodawać po łyżce jogurtu. Pod koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę.
  • 3. Wiśnie odsączyć z nalewki połączyć z dżemem. Nalewką skropić każdy blat ciasta.
  • 4. Przełożenie: ciasto makowe – dżem – masa śmietanowa – ciasto makowe – dżem – masa śmietanowa – ciasto makowe – masa śmietanowa, dowolnie udekorować.
  • 5. Tortownica 26cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować