Tort makowy

4.5 (150 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Idealne połączenie ciasta makowo-kawowego z pyszną i delikatną masą :) Idealne do niedzielnej kawki :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    -10 jaj
    -2 szklanki maku zmielonego
    -2 szklanki cukru kryształu
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki mielonej kawy
    -4 łyżki mąki pszennej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    -750g masła
    -4 jaja
    -9 łyżek cukru kryształu
    -3 łyżki kawy mielonej
    -kieliszek spirytusu
    Polewa:
    -130g margaryny
    -5 łyżek cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
    -1 łyżka żelatyny
    -5 łyżek kwaśnej śmietany
    Do dekoracji:
    -wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia makiem kakao i kawą.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i wylać do dwóch blach o wymiarach 25cm x40cm, piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut.Po upieczeniu ciasta przekroić na pół.
  • 2. Masa:
    Kawę zaparzyć w 1/3 szklanki wody.Jaja ubić z cukrem na parze i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo masę jajeczną.Pod koniec kawę przelać przez sitko i dodać tylko wodę z zaparzonej kawy oraz spirytus.
  • 3. Polewa:
    W wodzie rozpuścić żelatynę.Cukier,kakao,margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się składników(nie dopuścić do zagotowania!!)Po przestudzeniu dodawać do łyżce śmietanę,Całość dobrze roztrzepać.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt-1/3 masy-biszkopt-1/3 masy-biszkopt-1/3 masy-biszkopt-polewa-wierzch udekorować wiórkami kokosowymi.Tort włożyć do lodówki alby masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa Mak Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować