1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia makiem kakao i kawą.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i wylać do dwóch blach o wymiarach 25cm x40cm, piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut.Po upieczeniu ciasta przekroić na pół.
2.Masa:
Kawę zaparzyć w 1/3 szklanki wody.Jaja ubić z cukrem na parze i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo masę jajeczną.Pod koniec kawę przelać przez sitko i dodać tylko wodę z zaparzonej kawy oraz spirytus.
3.Polewa:
W wodzie rozpuścić żelatynę.Cukier,kakao,margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się składników(nie dopuścić do zagotowania!!)Po przestudzeniu dodawać do łyżce śmietanę,Całość dobrze roztrzepać.
4.Przełożenie ciasta:
Biszkopt-1/3 masy-biszkopt-1/3 masy-biszkopt-1/3 masy-biszkopt-polewa-wierzch udekorować wiórkami kokosowymi.Tort włożyć do lodówki alby masa stężała.
Komentarze