TORT MAKOWY

0 (0 ocen)

  • 30 min

To ciasto jest wyjątkowe , dlatego robię je na ważniejsze uroczystości.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 gotowy biszkopt tortowy
    2 szklanki maku
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    zapach migdałowy


    Do dekoracji:
    gotowa polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
    kilka łuskanych orzechów włoskich
    spożywcze srebrne perełki

Tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort makowy 1. Mak wsypać do garnka i zalać
    wrzącą wodą. Zostawić na 25 minut. Po tym czasie zagotować i
    odstawić do wystygnięcia. Przecedzić przez gazę lub ściereczkę ,
    dobrze wycisnąć. Zemleć dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać jajka ,
    mąkę ziemniaczaną , cukier i zapach migdałowy. Wszystko razem
    połączyć i wymieszać. Margarynę roztopić w garnku i nie zdejmując z
    ognia dodawać masę makową , cały czas mieszając. Gdy masa
    zgęstnieje gorącą przełożyć biszkopt. Polać polewą czekoladową.
    Ciast ustroić orzechami , wiórkami kokosowymi i srebrnymi
    perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy