TORT MAKOWO-ORZECHOWY

4.5 (181 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort jest lekki, puszysty nie za słodki, a krem z mleka zsiadłego doskonale pasuje do maku, a do tego wiśnie i mandarynki hmm pychota!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mak mielony: 20 dekagramów
    - orzechy włoskie mielone: 10 dekagramów
    - cukier: 30 dekagramów
    - jajka cale: 8 sztuk
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - kasza manna: 3 łyżki
    - sól (NA KREM): 1 szczypta
    - masło roślinne: 25 dekagramów
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mleko zsiadłe (NA PONCZ): 1 szklanka
    - mocna herbata: 1 szklanka
    - cukier: 1 łyżka
    - cukier wanilowy: 1 łyżka
    - sok z cyrtyny: 1 sztuka
    - dżem wiśniowy/wiśnie z kompotu: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort makowo-orzechowy 1. Żółtka ucieramy z cukrem, na gładką, puszystą masę. Dodajemy mak i orzechy. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy kaszę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywna pianę. Dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w tortownicy o śr. 23 cm. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
    Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na 3 krążki.
    Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Gdy masa jest już puszysta dolewamy porcjami mleko zsiadłe, chwilkę miksujemy. Odstawimy krem, aby przygotować poncz. Zaparzamy herbatę, słodzimy, dolewamy zapach.
    Składanie tortu. Pierwszy krążek ciasta skrapiamy ponczem, dajemy na to 1/3 kremu, rozsmarowujemy. Nakładamy drugi krążek ciasta i znowu nasączamy, smarujemy dżemem, układamy wiśnie. Na owoce dajemy drugą warstwę kremu. Przykrywamy trzecim krążkiem, którego też skrapiamy ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować