Tort makowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak sparzyć i zemleć dwa razy.Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem oraz masłem i dodać, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, jabłka. Na koniec dodać kaszkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto piec 50minut w piekarniku nagrzanym 180c
2.Ubić dokładnie całe jajka i stopniowo, powoli dodawać po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodać utarte masło ,spirytus i sok z cytryny.
3.Masę podziel na dwie części ,odkładając dwie łyżki do dekoracji. Do jednej części dodać zmielone orzechy ,a do drugiej kawę rozpuszczalną lub startą czekoladę
4.Upieczone ciasto przekroić na 3krążki .Jeden posmarować masą czekoladową a drugą masą orzechową .Wierzchnie placka polać polewą i udekorować odłożoną masą oraz połówkami orzechów .Do dekoracji można użyć owoców .
Porady
Jeżeli ktoś lubi więcej atrakcji smakowych może dodać np wydrylowane wiśnie z kompotu.
Komentarze