Tort makowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej mak parzymy
i zostawiamy na noc na sitku.
Na drugi dzień trzykrotnie mielimy.
Robimy ciasto: do miski wbijamy
żółtka z jajek (białka wstawiamy
do lodówki), wsypujemy
cukier puder i ucieramy mikserem.
Dodajemy mak, bułkę tartą
i miód, wyrabiamy mikserem na
jednolitą masę.
2.Ubijamy pianę z białek, delikatnie
łączymy z ciastem. Dno
tortownicy smarujemy tłuszczem
i posypujemy bułką. Pieczemy
w 180 °C 45 min.
3.Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, cały czas mieszając.
Potem mieszając, studzimy.
Przygotowujemy krem według
przepisu na opakowaniu, dodajemy
wystudzoną czekoladę
i ok. 2 łyżek spirytusu. Całość
mieszamy mikserem.
4.Ostudzone ciasto kroimy na
3 placki (najlepiej naciąć je dookoła
ostrym nożem, a następnie
owinąć wokół nacięcia mocną
nicią i „zacisnąć pętlę”). Wierzch
pierwszego placka smarujemy
masą, nakładamy na niego drugi
krążek ciasta, smarujemy, kładziemy
na nim ostatni krążek
i smarujemy wierzch i boki. Najlepiej,
jeżeli tort postoi dwa dni
– smaki się „przegryzą”, a ciasto
lekko nasiąknie masą.
Komentarze