Tort makowo-czekoladowy

4.49 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo kaloryczny, ale przepyszny. W sam raz na świąteczny deser.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 250 g maku
    ● 250 g cukru pudru
    ● 6 jajek
    ● 2 łyżki miodu
    ● 3 łyżki bułki tartej
    Masa:
    ● gotowy krem czekoladowy
    ● 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    ● 2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort makowo-czekoladowy 1. Dzień wcześniej mak parzymy
    i zostawiamy na noc na sitku.
    Na drugi dzień trzykrotnie mielimy.
    Robimy ciasto: do miski wbijamy
    żółtka z jajek (białka wstawiamy
    do lodówki), wsypujemy
    cukier puder i ucieramy mikserem.
    Dodajemy mak, bułkę tartą
    i miód, wyrabiamy mikserem na
    jednolitą masę.
  • Tort makowo-czekoladowy 2. Ubijamy pianę z białek, delikatnie
    łączymy z ciastem. Dno
    tortownicy smarujemy tłuszczem
    i posypujemy bułką. Pieczemy
    w 180 °C 45 min.
  • Tort makowo-czekoladowy 3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli
    wodnej, cały czas mieszając.
    Potem mieszając, studzimy.
    Przygotowujemy krem według
    przepisu na opakowaniu, dodajemy
    wystudzoną czekoladę
    i ok. 2 łyżek spirytusu. Całość
    mieszamy mikserem.
  • 4. Ostudzone ciasto kroimy na
    3 placki (najlepiej naciąć je dookoła
    ostrym nożem, a następnie
    owinąć wokół nacięcia mocną
    nicią i „zacisnąć pętlę”). Wierzch
    pierwszego placka smarujemy
    masą, nakładamy na niego drugi
    krążek ciasta, smarujemy, kładziemy
    na nim ostatni krążek
    i smarujemy wierzch i boki. Najlepiej,
    jeżeli tort postoi dwa dni
    – smaki się „przegryzą”, a ciasto
    lekko nasiąknie masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować