Tort makaronowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zapewne posmakuje każdemu. Smakuje i cieszy oko.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 jajko
    przyprawy do mięsa wedle uznania (u mnie czosnek, sól, pieprz czarny i biały)
    1 i 1/2 opakowania makaronu Lubella Riagati Tricolore
    sos pomidorowy ok 2 szkl
    ser żółty 300-400 g

Tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone z przyprawami 1. Mięso mielone doprawiamy przyprawami wedle upodobania, do smaku i dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem.
  • Mięso mielone opruszone serem 2. Ser zółty ścieramy na tarce. Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wylepiamy dno mięsem mielonym, zostawiając ok 1/3 ilości. Całość posypujemy delikatnie serem.
  • Ułożony makaron w tortownicy 3. Na mięso pionowo układamy ugotowany makaron. Pomagałam sobie przechylając tortownicę. Każdy rząd makaronu posypujemy delikatnie startym serem, aby rurki się ze sobą kleiły.
  • Wierzch makaronu z mięsem mielonym 4. Wykładamy na wierzch pozostałą ilość mięsa mielonego .
  • Wszystko polewamy sosem 5. Zalewamy wszystko sosem, u mnie mój ulubiony pomidorowo - paprykowy. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170- 180 st i zapiekamy ok 20-30 min. Po upływie tego czasu rozsypujemy resztę sera na wierzchu i zapiekamy kolejne 15 min.
    Wyjmujemy i gotowe.
    Życzę smacznego;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy