500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
przyprawy do mięsa wedle uznania (u mnie czosnek, sól, pieprz czarny i biały)
1 i 1/2 opakowania makaronu Lubella Riagati Tricolore
sos pomidorowy ok 2 szkl
ser żółty 300-400 g
Tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawiamy przyprawami wedle upodobania, do smaku i dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem.
2.Ser zółty ścieramy na tarce. Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wylepiamy dno mięsem mielonym, zostawiając ok 1/3 ilości. Całość posypujemy delikatnie serem.
3.Na mięso pionowo układamy ugotowany makaron. Pomagałam sobie przechylając tortownicę. Każdy rząd makaronu posypujemy delikatnie startym serem, aby rurki się ze sobą kleiły.
4.Wykładamy na wierzch pozostałą ilość mięsa mielonego .
5.Zalewamy wszystko sosem, u mnie mój ulubiony pomidorowo - paprykowy. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170- 180 st i zapiekamy ok 20-30 min. Po upływie tego czasu rozsypujemy resztę sera na wierzchu i zapiekamy kolejne 15 min.
Wyjmujemy i gotowe.
Życzę smacznego;)
Komentarze