Tort makaronowy

5 (1 ocen)

Mój mąż nie przepada za słodyczami dlatego na urodziny przygotowałam mu jego ulubiony makaron :)

Składniki:

  • Składniki:
    * 250- 300 g makaronu rurki (penne),
    * 400 g mięsa mielonego,
    * 1 mała cebula,
    * 1 mała marchewka,
    * 2- 3 ząbki czosnku,
    * puszka pomidorów bez skóry,
    * ½ puszki kukurydzy konserwowej,
    * ½ puszki czerwonej fasolki,
    * ¼ czerwonej papryki,
    * ¼ ostrej żółtej papryki (jeśli lubimy ostre dania),
    * kilka plasterków sera żółtego,
    * płaska łyżeczka bazyli i oregano,
    * sól, pieprz, słodka papryka do smaku,
    * oliwa z oliwek,

    sos beszamelowy na pomidorowo:
    * 2 łyżki masła,
    * 2 łyżki mąki,
    * 2 szklanki mleka,
    * ½ łyżeczki soli,
    * ¼ łyżeczki pieprzu,
    * szczypta gałki muszkatołowej,
    * 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    * 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort makaronowy 1. 1. Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem zgniecionym przez praskę. Makaron ugotować (al dente) i odstawić do ostygnięcia (można też przepłukać zimną wodą, żeby było szybciej).
    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać mięso, a kiedy się podsmaży dodać pomidory(najlepiej wcześniej je zblenderować), pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, paprykę, kukurydzę, fasolkę ( z odrobiną zalewy). Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dusić około 30 min, tak aby mięso był miękkie i zredukować powstały wywar.
    2. sos beszamelowy na pomidorowo:
    Masło topimy na małym ogniu, w rondelku. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko energicznie mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia ( Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia, najgęstszy robi się po całkowitym studzeniu. W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.) Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
    3. Tortownicę wykładamy folią i smarujemy oliwą. Na spodzie układamy warstwy: makaron, następnie plastry żółtego sera, mięso i znowu makaron. Wszystko przykrywamy sosem beszamelowym. Ozdabiamy według uznania :)
    Piec - nie przykrywając około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować