TORT LION

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Mój piekarnik skazał mnie piekąc tylko od dołu na wymyślenie torta, którego podstawą nie będzie biszkopt. Dlatego powstał lwi miodownik- tort z batonami lion i kruchym miodowym ciastem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: (3 blaty)
    0,5kg mąki
    3łyż. jog. naturalnego
    1,5łyż proszku do pieczenia
    1/2 kotki margaryny do pieczenia
    3 całe jajka
    3 duże łyżki miodu

    Masa:
    1l mleka
    kubek kaszy manny i trochę ( do uzyskania gęstej kaszy manny)
    cukier wanilinowy
    1/2 szkl. cukru lub więcej jak ktoś lubi słodkości
    1/2 kostki margaryny
    czekolada
    lion
    nutella (a dokładniej końcówka kremu czekoladowego znalezionego w lodówce)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Miodownik Desery Batony

Tort lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0udf3k7 1. Zagniatamy wszystkie składnik na ciasto i, następnie dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na kształt okręgów wielkości dowolnej. Ja z braku tortownicy użyłam papieru do pieczenia wyciętego w 3 ident patent okręgi. Ciasto nakuwamy widelcem, zarzucamy temp. około 180'C (dla mojego piekarnika gazo-dołowo-pieczącego to max mocy i przewracanie ciasta z pleców na brzuch do uzyskania złocistego koloru). Studzimy na kratce.
  • image-1nfstey 2. Masa: Gotujemy kaszę mannę na gęsto, na mleku z cukrem i margaryną. Po przestygnieciu (masa ma być jeszcze ciepła ale nie gorąca) połowę masy wrzucamy do blendera i miksujemy z nutellą i kawałkami czekolady. Wylewamy na 1 blat, przykrywamy 2. Drugą część kaszy miksujemy z cukrem waniliowym/ olejkiem waniliowym do momentu pozbycia się grudek. Wylewamy między blat 2 a 3.
  • image-1dyo2f2 3. Polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy LIONami od góry.

Porady

Należy dać ciastu czas, aby blaty zmiękły, dlatego ok. 6h powinno to ciasto stać w cieple, dopiero wkładamy do lodówki lub po studencku na balkon (pewniak, że przynajmniej nie przejdzie zapachami z lodówki a przy jesiennych temperaturach warunki na balkonie idealne! Najlepszy po 24h.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować