1.Biszkopt: 4 jajka ubijamy z 1/2 szkl. cukru, mieszamy z 1/2 szkl. mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Ciasto pieczemy w małej tortownicy ok. 30 minut w temp. 160 °C. Tak samo pieczemy dwa kolejne biszkopty. Każdy studzimy i przekrawamy na pół.
2.Układamy lwa: na tułów przeznaczamy dwa krążki, na głowę trzy (dodajemy jeden krążek z trzeciego biszkopta) i jeden na łapki. Boki wierzchnich placków tułowia i głowy przycinamy tak, aby całość stworzyła „kopułkę”. Placki przeznaczone na głowę lwa podcinamy tak, by dopasowały się do tułowia.
3.Biszkopty nasączamy ponczem z wody, soku z cytryny i cukru.
4.Masa: 250 ml kremówki ubijamy z 1 fiksem. Przekładamy biszkopty.
5.Kolejne 250 ml kremówki mieszamy z barwnikiem pomarańczowym. Ubijamy z 1 fiksem. Robimy sierść lwa, wyciskając szprycą kleksy masy jeden przy drugim. Miejsca na grzywę, oczy, nos i pyszczek zostawiamy bez masy.
6.Resztę kremówki ubijamy z 3. fiksem, mieszamy z kakao. Wyciskamy szprycą na tort, formując opadającą grzywę, ogon i obrys oczu.
7.Masę marcepanową dokładnie mieszamy z czarnym barwnikiem i rozwałkowujemy. Masą oblepiamy przycięte ciastko biszkoptowe, tworząc nos. Resztę masy rolujemy. Wycinamy pazurki, wąsy i oczy. Dwa biszkopciki umieszczamy na głowie jako uszy.
Komentarze