Tort lew

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na urodziny moich maluchów lubię pofantazjować.

Składniki:

  • Na 3 biszkopty:
    ● 12 jajek
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 750 ml kremówki
    ● 3 śmietan-fiksy
    ● pomarańczowy i czarny barwnik spożywczy
    ● łyżka kakao
    ● 3 okrągłe biszkopty
    ● masa marcepanowa (na pazurki, nos i oczy)
    Poncz: sok z cytryny
    ● cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort lew - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: 4 jajka ubijamy z 1/2 szkl. cukru, mieszamy z 1/2 szkl. mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Ciasto pieczemy w małej tortownicy ok. 30 minut w temp. 160 °C. Tak samo pieczemy dwa kolejne biszkopty. Każdy studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Układamy lwa: na tułów przeznaczamy dwa krążki, na głowę trzy (dodajemy jeden krążek z trzeciego biszkopta) i jeden na łapki. Boki wierzchnich placków tułowia i głowy przycinamy tak, aby całość stworzyła „kopułkę”. Placki przeznaczone na głowę lwa podcinamy tak, by dopasowały się do tułowia.
  • 3. Biszkopty nasączamy ponczem z wody, soku z cytryny i cukru.
  • 4. Masa: 250 ml kremówki ubijamy z 1 fiksem. Przekładamy biszkopty.
  • 5. Kolejne 250 ml kremówki mieszamy z barwnikiem pomarańczowym. Ubijamy z 1 fiksem. Robimy sierść lwa, wyciskając szprycą kleksy masy jeden przy drugim. Miejsca na grzywę, oczy, nos i pyszczek zostawiamy bez masy.
  • 6. Resztę kremówki ubijamy z 3. fiksem, mieszamy z kakao. Wyciskamy szprycą na tort, formując opadającą grzywę, ogon i obrys oczu.
  • 7. Masę marcepanową dokładnie mieszamy z czarnym barwnikiem i rozwałkowujemy. Masą oblepiamy przycięte ciastko biszkoptowe, tworząc nos. Resztę masy rolujemy. Wycinamy pazurki, wąsy i oczy. Dwa biszkopciki umieszczamy na głowie jako uszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować