Tort Leśny mech

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort Leśny mech

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 24 cm

    mąka pszenna 2 szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    jajka duże 3
    cukier kryształ 1 szklanka
    olej rzepakowy 1 szklanka
    szpinak rozdrobniony 450 g
    Krem śmietanowy

    śmietana 30-36 % 600 g
    serek mascarpone 250 g
    skórka z otartej cytryny
    cukier puder 4-6 łyżki
    dodatkowo

    sok z połowy cytryny + ciepła woda 1/4 szklanki
    żelatyna 2 łyżeczki + 30 ml zimnej wody
    świeże owoce np. maliny, jeżyny, borówki, jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Leśny mech Torty Desery

Tort leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Szpinak odmrażamy na durszlaku, następnie odciskamy mocno na sitku, aby pozbyć się jak najwięcej wody. Dodatkowo proponuję zmiksować szpinak, aby kawałki liści nie były widoczne. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Podczas ubijania dodajemy partiami cukier, stałe miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Olej wlewamy cienką strużką stale miksując. Na koniec dodajemy sypkie składniki, mieszamy. Arkusz papieru do pieczenia zaciskamy na obręczy tortownicy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 40-55 minut. Pod koniec pieczenia kontrolujemy ciasto, aby nie spiekło się za mocno. Można zmniejszyć temperaturę do 170 °C, a czas pieczenia nieco wydłużyć. Upieczone ciasto odstawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.
    Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy lub wstawiamy do mikrofali na parę sekund, żeby się rozpuściła. Przesiany cukier puder mieszamy z serkiem mascarpone. Bardzo zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Dwie łyżki śmietany mieszamy z serkiem mascarpone i żelatyną, następnie partiami dodajemy do ubitej śmietany i mieszamy do połączenia składników. Owoce myjemy i osuszamy. Cytrynę zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na parę minut. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko skórkę ( bez białej, gorzkiej powłoki ) dodajemy do kremu.
    Ciasto kroimy na dwa blaty, natomiast z pozostałej części robimy okruchy do dekoracji. Nasączamy mieszanką soku z cytryny i wody. Ciasto przekładamy warstwą kremu i owoców, na wierzchu wykładamy okruszki i pozostałą ilość owoców.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować