Tort leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Szpinak odmrażamy na durszlaku, następnie odciskamy mocno na sitku, aby pozbyć się jak najwięcej wody. Dodatkowo proponuję zmiksować szpinak, aby kawałki liści nie były widoczne. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Podczas ubijania dodajemy partiami cukier, stałe miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Olej wlewamy cienką strużką stale miksując. Na koniec dodajemy sypkie składniki, mieszamy. Arkusz papieru do pieczenia zaciskamy na obręczy tortownicy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 40-55 minut. Pod koniec pieczenia kontrolujemy ciasto, aby nie spiekło się za mocno. Można zmniejszyć temperaturę do 170 °C, a czas pieczenia nieco wydłużyć. Upieczone ciasto odstawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy lub wstawiamy do mikrofali na parę sekund, żeby się rozpuściła. Przesiany cukier puder mieszamy z serkiem mascarpone. Bardzo zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Dwie łyżki śmietany mieszamy z serkiem mascarpone i żelatyną, następnie partiami dodajemy do ubitej śmietany i mieszamy do połączenia składników. Owoce myjemy i osuszamy. Cytrynę zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na parę minut. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko skórkę ( bez białej, gorzkiej powłoki ) dodajemy do kremu.
Ciasto kroimy na dwa blaty, natomiast z pozostałej części robimy okruchy do dekoracji. Nasączamy mieszanką soku z cytryny i wody. Ciasto przekładamy warstwą kremu i owoców, na wierzchu wykładamy okruszki i pozostałą ilość owoców.
Smacznego.
Komentarze