Tort Leśna wróżka

4.51 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Jest idealnie pyszny i efektowny. Jego kolory napełniają otuchą,że już niedługo wiosna. Jest piękny i aromatyczny, a przede wszystkim prosty w wykonaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na spód:
    3 jajka
    100g miękkiej margaryny
    175g cukru
    180g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dwie łyżki wiórków kokosowych

    Masa jagodowa:
    200g jagód
    400g serka twarogowego lub serków homo waniliowych
    400ml śmietany kremówki
    100g cukru pudru
    16g cukru waniliowego
    skórka z połowy cytryny
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 80ml wody

    Żelka egzotyczna:
    100g ananasów
    100g brzoskwiń z puszki
    100g jabłek
    100g pomarańczy
    200ml soku z brzoskwiń
    (opcjonalnie można dodać likier pomarańczowy)
    3 galaretki cytrynowe

    Dekoracja:
    400ml kremówki
    100g cukru pudru
    300g truskawek
    200g czekolady deserowej
    świeża mięta

Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort leśna wróżka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe na spód
    Margarynę ubić na puch z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Dodawać po łyżce do masy i miksować. Wlać na spód formy 25x36cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C przez 25-30 minut.
  • 2. Jagodowa masa:
    Kremówkę ubić z cukrem. Powoli dodawać ser i jagody (można na zmianę) cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczoną w wodzie łączymy z masą serową. Dokładnie mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia i stygnięcia spodu.
  • 3. Żelka egzotyczna:
    Wszystkie owoce pokrojone w kostkę wrzucić do rondelka. Zalewamy 100ml soku brzoskwiniowego. Rozgotowujemy je na pure. Blenujemy na koniec. Galaretki rozpuszczamy w reszcie soku brzoskwiniowego i mieszamy z pure. Podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia co jakiś czas mieszając.
  • 4. Dekoracja:
    kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puch. Odkładamy do lodówki.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Truskawki myjemy i zanurzamy ich końcówki w czekoladzie. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • 5. Składanie:

    Na wystudzony spód przekładamy masę jagodową. Na masę jagodową ścinającą się żelkę. Dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą, owocami, świeżymi ziołami.

    Smacznego!

Porady

Tort pięknie wygląda kiedy ozdobimy go owocami lasu, truskawkami i laną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować