Kopiec kalafiorowo- mięsny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niezwykły efekt, smak i prostota! Prowadzę blog kulinarny www.tocokocham.com

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 duży kalafior
    - 70 dkg mięsa mielonego z indyka
    - 2 jajka
    - 2 bułki kajzerki
    - 3 plastry mozarelli
    - ząbek czosnku
    - sól, pieprz
    - łyżka posiekanej natki pietruszki
    Sos pomidorowy:
    - 4 duże pomidory
    - 150 g sera feta
    - kilka liści selera i pietruszki
    - przyprawa Kamis Viva Italia Arrabiata

Kopiec kalafiorowo- mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopiec kalafiorowo-mięsny 1. - Kalafiora ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
    - Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę.
    - Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.
    - Kalafiora ułożyć w żaroodpornej formie posmarowanej olejem.
    - Całą kopułę kalafiora wysmarować mięsem mielonym, tworząc kopiec, wygładzić mokrą ręką.
    - Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut.
    - Na wierzchu ułożyć 3 plastry mozzarelli i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.
    - Posypać zieloną pietruszką i podawać z sosem.
    - Pomidory pokroić w kostkę, rozgrzać olej i obsmażyć.
    - Pogotować kilka minut z zieleniną, zmiksować, dodać fetę i jeszcze raz zmiksować.
    - Dodać przyprawę Kamis, jeśli nie można jej kupić to dodajemy czosnek, chilli, paprykę słodką, szałwię i oregano.

Porady

Wspaniałe danie o niezwykłym smaku na rodzinny obiad. Zamiast sosu pomidorowego można zrobić sos pieczarkowy.

Komentarze

Podobne przepisy