TORT LATTE-MACCHIATE Z JOGURTEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na krem podpatrzyłam u znajomej z NK.Troszkę zmodyfikowałam.Krem jest przepyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -9 jajek
    -1 czubata szklanka cukru
    -1 szklanka mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżki octu
    -4 łyżki oleju
    -3 łyżeczki proszku do piecz.

    Biały krem:
    -750g jogurtu greckiego;
    -90g cukru pudru;
    -5 łyżeczek żelatyny;
    -1/2 szklanki gorącej wody;
    -200 ml śmietany 30%
    -1 śmietan-fix

    Ciemny krem:
    -450g jogurtu greckiego;
    -80g cukru pudru;
    -4 łyżki kawy rozpuszczalnej;
    -4 łyżeczki żelatyny;
    -1/3 szklanki gorącej wody;

    polewę chałową:
    -200 g chałwy kakaowo-waniliowej
    -2 czubate łyżki cukru
    -100 g masła
    -4 łyżki mleka

    rozetki::
    -1 masło
    -0,5 szklanki cukru pudru
    -1 biała czekolada

    - 1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy

Tort latte-macchiate z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy 30 cm.,z papierem do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok. 25 min.170*. Po przestygnięciu, kroimy na 3 placki.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
    Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt zmiksować z cukrem, ubitą śmietanką.
    Dolewać żelatynę i zmiksować.
    Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na krążek biszkoptowy, przykryć następnym.Na niego wyłożyć resztę kremu i schłodzić w lodówce.
  • tort 3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, potem suchą kawą (przesianą).
    Jogurt zmiksować z cukrem,potem ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na białą masę i przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.
  • tort w przekroju 4. Masło, mleko, cukier oraz pokruszoną chałwę rozpuścić na parze na jednolitą masę, mieszając. Posmarować cały tort.

    Startym wafelkiem obsypać, boki tortu.
  • 5. Czekoladę rozpuścić na parze.Masło utrzeć z cukrem,potem letnią czekoladą Masę podzielić na dwie części. Do jednej przesiać kakao i wymieszać. Zrobić rozetki, na przemian.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować