Tort latte-macchiate z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy 30 cm.,z papierem do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok. 25 min.170*. Po przestygnięciu, kroimy na 3 placki.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
Jogurt zmiksować z cukrem, ubitą śmietanką.
Dolewać żelatynę i zmiksować.
Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na krążek biszkoptowy, przykryć następnym.Na niego wyłożyć resztę kremu i schłodzić w lodówce.
3.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, potem suchą kawą (przesianą).
Jogurt zmiksować z cukrem,potem ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na białą masę i przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.
4.Masło, mleko, cukier oraz pokruszoną chałwę rozpuścić na parze na jednolitą masę, mieszając. Posmarować cały tort.
Startym wafelkiem obsypać, boki tortu.
5.Czekoladę rozpuścić na parze.Masło utrzeć z cukrem,potem letnią czekoladą Masę podzielić na dwie części. Do jednej przesiać kakao i wymieszać. Zrobić rozetki, na przemian.
Komentarze