Tort lalka Barbie

4.5 (198 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Świetny sposób na oczarowanie gości i sprawienie radości córeczce.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy
    Składniki:
    6 jajek
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżka octu
    3 łyżki oleju
    Szczypta soli

    Biszkopt orzechowy
    Składniki:
    8 jajek
    1 szkl. cukru
    30 dag mielonych orzechów
    7 łyżek bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa z galaretką
    Składniki:
    2 masła
    3 budynie śmietankowe
    0,75 l mleka
    2 galaretki cytrynowe
    9 łyżek cukru

    Masa czekoladowa
    Składniki:
    2 masła
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    4jajka
    1 szklanka cukru

    Lukier plastyczny
    Składniki;
    80 dag cukru pudru
    10 dag glukozy w proszku
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody
    1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
    aromat do ciast (polecam arakowy)
    barwniki spożywcze

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort lalka barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopty
    Biszkopt kakaowy:
    Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie ocet i olej, na końcu wymieszane ze sobą: mąka i proszek do pieczenia.
    Piec około 30 – 40 minut w 150 O C z termoobiegiem.
    Biszkopt orzechowy:
    Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Orzechy połączyć z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do piany.
    Piec około 30 minut w 150 O C z termoobiegiem.

    Biszkopty upiec w okrągłej, dużej formie.
  • 2. Zrobić masy
    Masa budyniowa z galaretką:
    Ugotować budynie, dodać do gotowania cukier i ostudzić. Utrzeć masła, pod koniec dodawać budyń. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i tężejącą dodać do masy. Utrzeć.
    Masa czekoladowa:
    Masło utrzeć, jajka ubić z cukrem do białości. Ubite jajka dodawać strumieniem do masła. Na koniec rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej i dodać do masy. Można dodać odrobinę alkoholu.
  • 3. Zrobić lukier plastyczny
    Żelatynę rozpuścić w wodzie. Naczynie z rozpuszczoną żelatyną postawić na małym ogniu i dodać powoli glukozę, kwasek cytrynowy i aromat. Ciągle mieszając uważać, aby sporządzony syrop NIE zagotował się, w przeciwnym wypadku trzeba zacząć od nowa.
    Kiedy masa jest jednolita, zestawić z ognia. Przelać do dużej miski do ucierania. Stopniowo dosypywać przesiany cukier puder. Wyrabiać aż masa uzyska plastyczną konsystencję. Jeśli nie wykorzystamy całego cukru pudru nie martwmy się, ważne żeby lukier nie kleił się za bardzo. Przygotowana masa powinna być śnieżnobiała, co pozwala nam barwić ją na dowolny potrzebny kolor. Do tego celu używamy barwników spożywczych wgniatając je w masę.
    Lukier plastyczny rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 – 4 mm podsypując cukrem pudrem, aby się nie przyklejał. Pokryć tort i dopasować lukier do kształtu wygładzając go rękami, niepotrzebne boki odkroić.
    Można przygotować również dowolne ozdoby. Aby przytwierdzić je do tortu pokrytego lukrem wystarczy lekko posmarować od spodu wodą.
  • 4. Wykonanie tortu
    Dobrze ostygnięte biszkopty przekroić wzdłuż na 3 placki. Na samym środku wyciąć małą literatką dziury. Biszkopty układać na przemian raz orzechowy, raz kakaowy. Tak samo masy, raz jedna raz druga. Pierwszy biszkopt dajemy cały, następny przycinamy z 1 – 2 cm brzegi na około i tak do końca należy przycinać każdy, aby kształtem tort przypominał sukienkę księżniczki. Na samej górze gdyby zabrakło całego biszkopta można z kawałków dokończyć sukienkę. Cały tort cienko wysmarować jasną masą. Zrobić lukier plastyczny i nałożyć na tort. Od stóp do tali Barbie owinąć folią spożywczą i włożyć do tortu. Zrobić lalce górę sukienki tak, aby nie było widać połączenia z dołem sukienki. Zrobić dekorację specjalnymi wykrawaczami i wykończyć tort.

    Smacznego

Porady

Aby dobrze biszkopty się przekroiły można je upiec dzień wcześniej i przed przełożeniem nasączyć wodą z alkoholem lub wodą z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować