tort lalka

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz. 20 min

mojej chrzesniacce bardzo sie podoba ten tort i bardzo lubie robic takiego typu torty

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt
    7 jaj
    3/4 szklanki maki ziemniaczanej
    3/4 szklanki maki tortowej
    1 1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem
    1 l śmietany 36%
    3 galaretki cytrynowe
    2 śnieżki
    dżem malinowy

    pącz
    1/2 cytryny sok
    szklanka wody przegotowanej

    lalka barbi
    kwiatki dekoracyjne
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort lalka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort lalka 1. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy do uzyskania sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier ubijamy az cukier sie rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku delikatnie ubijając. Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do jajek lekko mieszając łopatką. Wlewamy do tortownicy ok 24 cm srednicy i miski nierdzewnej ok 24średnicy predzej wyłożonej papierem do piezenia obie formy, pieczemy 60 minut od momentu do włożenia zimnego piekarnika. Zimne biszkopty kroimy na 3 czesci ,każdą z części nasączamy pączem i smarujemy dżemem.

    Galaretki rozpuszczamy w w 4 szklankach wrzątku, Śmietanę ubijamy dodajemy stężającą galaretkęi Śnieżkę i przekładamy biszkopt. Zostawiamy 1/3 kremu na wierzch tortu. Lalkę wbijamy w biszkopt. Resztą kremu smarujemy wierzch biszkoptu i gorną część lalki robiąc jej gorset z kremu. Tort chłodzimy przez 12 godzin. Życzę Smacznego

Porady

(jeśli biszkopt włożymy do nagrzanego piekarnika białko szybciej się zetnie i biszkopt nie bedzie taki wysoki)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować