Tort "Kubusiowy"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealny na dziecięce uroczystości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na biszkopt:tortownica 28cm
    7 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

    Na przełożenie:
    2 litrowe soki typy "kubuś" zielony i pomarańczowy
    6 budyniów waniliowych
    6 łyżek cukru
    ok. 200 g żelek np. miśki
    opcjonalnie barwnik zielony i pomarańczowy dla wzmocnienia koloru

    Na polewę:
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki wody
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    130 g margaryny lub masła
    5 łyżek gęstej,kwaśnej śmietany

    Dodatkowo:
    kolorowe drażetki
    prażone płatki migdałów
    kolorowe pisaki jadalne lub odrobina kremu na napis
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "kubusiowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ucieramy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki i miksujemy na niskich obrotach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto. Piec ok 30 min w 180° do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy o podłogę z wysokości ok.50 cm. Wkładamy do wyłączonego piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Zimne ciasto obkrawamy, wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 blaty.
  • 2. Przełożenie:
    Na sokach gotujemy budynie. Sok zielony- odlewamy ok 3/4 szkl, resztę zagotować z 3 łyżkami cukru i ewentualnie dodać barwnik. W pozostałym soku rozmieszać 3 budynie.Wlać do gotującego się soku i mieszać aż zgęstnieje. Gorący wylewamy na blat biszkoptu. Na budyń rozkładamy połowę żelków(można pokroić na mniejsze kawałki), lekko wciskamy w masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Z drugim sokiem postępujemy tak samo. Wykładamy gorący, układamy żelki i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Polewa: Żelatynę rozpuścić w wodzie. Do rondelka dać margarynę, cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę. Podgrzewać do połączenia składników. UWAGA! nie wolno zagotować!!! Do przestudzonej, lekko ciepłej masy dodajemy po 1 łyżce śmietany dokładnie rozprowadzając.
  • 4. Polewą pokrywamy całe ciasto. Boki dekorujemy płatkami migdałów. Górę ciasta dekorujemy drażetkami, robimy napis.
    Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować