Tort Kubańczyk w łóżku

4.5 (197 ocen)

Taki tort można przygotować komuś jako prezent urodzinowy lub na wspaniały wieczór panieński.

Składniki:

  • 2 biszkopty z makiem - każdy z 4 jajek
    przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli
    1 łyżka maku
    1 łyżka oleju
    Wymiar blaszki -27cm/34cm

    Krem-budyń:
    - 1 litr mleka,
    - 2 budynie śmietankowe,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki pszennej,
    - 0,5 szklanki cukru
    - 3 żółtka

    - 2,5 kostki masła lub margaryny,
    (można dodać do kremu alkohol)

    owoce do przełożenia


    masa cukrowa około 1kg:
    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kubańczyk w łóżku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyń 1. Odlej 1 szklankę zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. Wlej tą jedną szklankę mleka do miseczki i wymieszaj żółtka, mąki oraz budynie. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy.
  • Krem 2. Masło lub margarynę zmiksuj i stopniowo dodaj ostudzony budyń.
  • Biszkopt z makiem 3. Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mak i olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Biszkopt z makiem 4. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min.
  • Biszkopt z makiem 5. tak przygotowane 2 biszkopty ostudź.
  • Tort z owocami 6. wykonanie : biszkopty przełóż kremem i owocami.
  • Tort 7. Pozostałym białym kremem posmaruj wierzch i boki torcika aby położyć na niego masę cukrową. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • Masa cukrowa 8. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru i dodaj olejek.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie. Pamiętaj,że nie trzeba dodać całego cukru pudru, czasem wystarczy 600g. Wszystko zależy od chłonności cukru.
  • Masa cukrowa 9. Rozwałkuj masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu.
  • Tort 10. Rozwałkowaną masą cukrową obłóż tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
    Udekoruj według przedstawionych zdjęć lub wg. swojego pomysłu.
    Ja zazwyczaj dzień wcześniej przygotowuje ludziki, poduszki,kołderkę aby lekko przeschły.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Taki tort można wykonać również dla panów zmieniając figurkę na kobietę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować