Tort księżniczka dla emilki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i cały czas mieszając(na wolnych obrotach) dodać mąkę tortową i ziemniaczaną.
Krem
Śmietanę wlewamy do zwilżonego wodą garnka. Na bardzo małym ogniu podgrzewamy i dodajemy pokruszoną czekoladę.Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia.Mocno schłodzoną "śmietankę" ubijamy 2 minuty dodajemy 2 op.Śnieżki i dalej ubijamy az będzie sztywna przekładamy ostudzony biszkopt.
Masa lukrowa
800 g cukru pudru
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
Do szklanki nalewamy 50 ml gorącej wody.Do wody dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i też mieszamy.Na stolnicę wysypujemy trochę cukru pudru ok 3 szklanki i wlewamy powoli żelatynę. Mieszamy, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynamy gniesć dosypując puder.Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder ( cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możemy barwić dowolnymi kolorami barwników spożywczych.
Masę wałkujemy najlepiej na macie silikonowej lub podsypany mąką ziemniaczana, lub posmarowany olejem
Porady
Śmietanę najlepiej zostawić w lodówce na noc.
Biszkopt można posmarować dżemem wiśniowym .
Komentarze