Tort księżniczka

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Robi wrażenie i na małych jubilatkach, i na dorosłych gościach. I wcale nie jest trudny.

Składniki:

  • Ciasto: 8 jajek
    ● 8 łyżek cukru
    ● łyżka proszku do pieczenia
    ● 8 łyżek mąki.
    Masa: 250 g margaryny
    ● 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    ● 2 garści cukru
    ● 0,5 szkl. mleka.
    Krem: 1 łyżka mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● 3/4 kostki margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● kieliszek alkoholu
    ● lalka
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek i cukru ubijamy pianę.
    Do piany, ubijając, dodajemy po
    jednym żółtku. Wsypujemy mąkę
    z proszkiem i lekko mieszamy.
    Wylewamy ciasto na wyłożoną
    pergaminem kwadratową płaską blachę z piekarnika. Pieczemy
    w 190 °C ok. 25 minut.
    Gdy biszkopt ostygnie, wykrawamy
    5 kółek, przykładając różnej
    wielkości talerzyki (to będzie
    spódnica). W najmniejszym kółku
    wykrawamy otwór, by włożyć
    korpus (bez nóżek) lalki bez
    ubrania.
  • 2. Masa do przełożenia: orzechy
    mieszamy z cukrem, wrzucamy
    na wrzące mleko, mieszamy,
    studzimy. Margarynę ucieramy,
    dodając po łyżce orzechów. Masą
    przekładamy biszkopty.
  • 3. Szklankę mleka gotujemy
    z cukrami. W 1/2 szkl. mleka
    rozpuszczamy obie mąki, wlewamy
    do wrzącego mleka i gotujemy
    budyń. Studzimy.
  • 4. Ucieramy margarynę, dodając
    po łyżce kremu i alkohol. Do
    części masy można dodać barwnik
    spożywczy lub kakao. Kremem
    obkładamy „sukienkę”
    z biszkoptów. Wkładamy lalkę,
    luki uzupełniamy masą. Korpus
    również ozdabiamy masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować