Tort księga na 85 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania
1. Forma w kształcie książki Z podanych składników upiec 1 biszkopt w formie książki. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy orzechy i bułkę tartą. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 części.
2. Forma prostokątna 25/40 Drugi biszkopt pieczemy w ten sam sposób tylko w zwykłej prostokątnej formie o wymiarach 25/40 cm. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 równe części
3. Masa: Orzechy sparzyć mlekiem i wystudzić, masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodawać łyżką orzechy i spirytus. 4. Na opłatku drukujemy uprzednio przygotowany projekt w drukarce z jadalnym tuszem. Różyczki i listki kupujemy bądź wykonujemy własnoręcznie z lukru plastycznego.
5. Biszkopty nasączamy ponczem, każdy placek smarujemy masą, na wierzch jako ostatni biszkopt kładziemy biszkopt w kształcie książki i jego również smarujemy masą, na górę kładziemy rozwałkowany marcepan, kładziemy na nim opłatek ze zdjęciem.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem aromatu pomarańczowego, i dekorujemy za pomocą szprycy cały tort, zdobimy różowymii i złotymi koralikami. 7. Na końcu układamy ozdoby z różyczek i listków
Komentarze