Tort księga na 85 urodziny

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Torcik upiekłam na 85 urodziny mojej kochanej babci, wszystkim bardzo smakował:)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY
    :(składniki na 1 biszkopta)
    8 jajek 8 łyżek zmielonych orzechów
    6 łyżek bułki tartej 8 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszenne
    j 1 łyżka proszku do pieczenia

    MASA ORZECHOWA
    : 2 szklanki orzechów włoskich zmielonych
    1i 1/2 szklanki mleka
    2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny
    35 dkg cukru pudru

    PONCZ:
    400 ml wody
    3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 cukry waniliowe
    3 łyżki stołowe spirytusu

    DODATKOWO:
    1 litr śmietany do tortów DECOR UP
    1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
    różyczki różowe
    opłatek jadalny z nadrukiem
    25 dkg marcepanu
    różowe, złote koraliki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort księga na 85 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    1. Forma w kształcie książki Z podanych składników upiec 1 biszkopt w formie książki. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy orzechy i bułkę tartą. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 części.

    2. Forma prostokątna 25/40 Drugi biszkopt pieczemy w ten sam sposób tylko w zwykłej prostokątnej formie o wymiarach 25/40 cm. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 równe części

    3. Masa: Orzechy sparzyć mlekiem i wystudzić, masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodawać łyżką orzechy i spirytus. 4. Na opłatku drukujemy uprzednio przygotowany projekt w drukarce z jadalnym tuszem. Różyczki i listki kupujemy bądź wykonujemy własnoręcznie z lukru plastycznego.

    5. Biszkopty nasączamy ponczem, każdy placek smarujemy masą, na wierzch jako ostatni biszkopt kładziemy biszkopt w kształcie książki i jego również smarujemy masą, na górę kładziemy rozwałkowany marcepan, kładziemy na nim opłatek ze zdjęciem.

    6. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem aromatu pomarańczowego, i dekorujemy za pomocą szprycy cały tort, zdobimy różowymii i złotymi koralikami. 7. Na końcu układamy ozdoby z różyczek i listków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować