Tort krówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten pyszny tort skusi każdego łasucha a jego piękny wygląd sprawi, że nikt nie oprze się słodkiej pokusie!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    1szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    Masa krówkowa:
    1/2 l mleka
    2 żółtka
    8 łyżek cukru
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    1 puszka gotowej masy krówkowej
    Masa czekoladowa:
    2 szklanki mleka
    1szklanka cukru
    cukier waniliowy
    budyń śmietankowy
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka mąki pszennej
    1kostka margaryny
    tabliczka czekolady mlecznej
    Poncz:
    Napar z herbatki ziołowej o smaku karmelowym
    Dodatkowo:
    Rodzynki
    Tabliczka czekolady mlecznej
    Dekoracja:
    Kolorowe kwiatuszki
    Wiórka kokosowe
    Kolorowe pisaki cukrowe
    Gwiazdki wycięte z galaretki agrestowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny
    Z białek ubijamy sztywną pianę,dodajemy cukry i żółtka.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temp.180 C.Po upieczeniu przekrawamy na dwa placki.
    Biszkopt kakaowy
    Wykonujemy tak samo jak biszkopt jasny i na końcu dodajemy kakao.
    Masa krówkowa
    Miksujemy 2 żółtka i 4 łyżki cukru.Dodajemy mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną i 1 szklankę mleka.Pozostałe mleko gotujemy z 4 łyżkami cukru, a następnie wlewamy zmiksowane produkty i ciągle mieszamy.Studzimy.Do zmiksowanej kostki margaryny dodajemy stopniowo wystudzony budyń.Do masy dodajemy gotową masę krówkową i miksujemy.
    Masa czekoladowa
    Połowę mleka gotujemy z cukrami.Resztę mleka mieszamy z mąkami i budyniem.Do wrzącego mleka dodajemy rozdrobnioną tabliczkę czekolady i mieszamy do rozpuszczenia.Na koniec dodajemy mleko z mąkami i budyniem.Mieszając chwilę gotujemy.Studzimy.Do utartej margaryny stopniowo dodajemy wystudzoną masę i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
    Układać kolejno warstwy:
    1.Płat biszkoptu jasnego
    2.1/2 masy czekoladowej + połowa startej czekolady
    3.Płat biszkoptu kakaowego
    4.Masa krówkowa + rodzynki
    Ponownie powtórzyć warstwy i udekorować tort.

Porady

Zamiast budyniu śmietankowego do masy można dodać budyń czekoladowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować