1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodać cukier i żółtka. Ubić na gładką masę. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 30 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu pokroić na 3 części. Jedną część podzielić na 4 trójkąty - to będą uszy.
2.Przygotowanie masy:
Masło z margaryną utrzeć na puszystą masę w malakserze.
3.20 dag cukru, kakao, cukier waniliowy połączyć z wodą i zagotować.
4.Jaja i 15 dag cukru ubić na parze.
5.Wlać gorące kakao i dalej ubijać aż do ostygnięcia.
6.Następnie lać powoli do utartego masła i dalej ucierać, aż do całkowitego połączenia.
Ułożenie: biszkopt - 1/2 masy - biszkopt - reszta masy na wierzchu i po bokach. Udekorować.
Porady
Masę polecam wszystkim. Z niej zrobiłam już 6 różnych tortów. Jest jedyna w swoim rodzaju, nauczyłam się jej od babci, która jest dla mnie mistrzynią kulinarną.
Komentarze