Tort KOSZ Z RÓŻAMI

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort niespodzianka zrobiony na urodziny babci . Babci tak się podobał że szkoda było Jej go pokroić

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny :
    6 jajek
    1,5 szkl cukru
    1,5 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    landrylki owocowe
    syrop z brzoskwiń (z puszki)
    spirytus
    Pozostałe składniki :
    dżem agrestowy
    dżem truskawkowy
    duża puszka brzoskwiń
    1 litr śmietanki 30%
    1 śmietan-fix
    ok.3-4 łyżek cukru pudru
    krem czekoladowy
    na róże
    0,5 miękkiej margaryny
    cukier puder
    barwnik czerwony różowy oraz zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kosz z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę na biszkopt wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C

    Po upieczeniu musimy przekroić biszkopt tak aby było 3 placki.

    Landrynki rozpuścić w gotowanej wodzie dodać sok z brzoskwiń oraz spirytus.

    Brzoskwinie kroimy w kosteczkę.

    Bita śmietana : Schłodzoną śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy śnieżkę, śmietan fix i cukier puder. Ubijamy jeszcze chwilkę.

    Pałąk
    0,5 szkl mąki dodać trochę wody i soli zagnieść ciasto zapleść warkocz ugotować ok 5 min i zapiec w piekarniku do zrumienienia

    Róże
    miękką margarynę zagnieść z cukrem pudrem na gładką nie lepiącą się do rąk masę dodać barwnik i ulepić różę kokardę oraz liście

    Przełożenie :

    Biszkopt dobrze nasączamy i wykładamy 1/2 bitej śmietany posypać polową pokrojonych brzoskwiń, przykrywamy drugim nasączonym biszkoptem i wykładamy masę śmietanową i brzoskwinie. Zostawiamy trochę śmietany na wierzch . Przykrywamy trzecim biszkoptem również nasączonym.Wierzch ciasta smarujemy pozostałą birą śmietaną. Na bokach tortu robimy wzór kratki z kremu czekoladowego. Na wierzch układamy róże i liście oraz mocujemy pałąk .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować