Tort kosz z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę na biszkopt wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C
Po upieczeniu musimy przekroić biszkopt tak aby było 3 placki.
Landrynki rozpuścić w gotowanej wodzie dodać sok z brzoskwiń oraz spirytus.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę.
Bita śmietana : Schłodzoną śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy śnieżkę, śmietan fix i cukier puder. Ubijamy jeszcze chwilkę.
Pałąk
0,5 szkl mąki dodać trochę wody i soli zagnieść ciasto zapleść warkocz ugotować ok 5 min i zapiec w piekarniku do zrumienienia
Róże
miękką margarynę zagnieść z cukrem pudrem na gładką nie lepiącą się do rąk masę dodać barwnik i ulepić różę kokardę oraz liście
Przełożenie :
Biszkopt dobrze nasączamy i wykładamy 1/2 bitej śmietany posypać polową pokrojonych brzoskwiń, przykrywamy drugim nasączonym biszkoptem i wykładamy masę śmietanową i brzoskwinie. Zostawiamy trochę śmietany na wierzch . Przykrywamy trzecim biszkoptem również nasączonym.Wierzch ciasta smarujemy pozostałą birą śmietaną. Na bokach tortu robimy wzór kratki z kremu czekoladowego. Na wierzch układamy róże i liście oraz mocujemy pałąk .
Komentarze