Dwa biszkopty z 4 jaj
przepis na 1 biszkopt:
4 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
szczypta soli
dodatkowo potrzebny biszkopcik z 1 jajka w podłużnym korytku na ogonek koniczynki (najlepiej przy ubijaniu biszkoptu z 4 jaj dodać to jajko i dodać więcej po 1 łyżce mąki i wtedy przy wylewaniu na tortownice przełóż troszkę do podłużnej formy i upiecz razem w piekarniku)
Krem budyniowy:
Składniki:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
8 łyżek cukru
250 g miękkiej margaryny lub masła
owoce do przełożenia : truskawki
masa cukrowa około 1 kg:
Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
800 g cukru pudru,
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
barwniki spożywcze (niewielka ilość około szczypty)
Tort koniczynka z biedronkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 2 biszkopty+ 1 mały w korytku. ostudź.
2.Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
3.Z biszkoptów wytnij kształt koniczynki.
4.Następnie potrzebny będzie mały podłużny biszkopcik na ogonek koniczynki.
5.Przetnij na 3 wąskie równe paski mały biszkopcik i dołóż do koniczynki.
6.Posmaruj biszkopt kremem i ułóż na nim owoce np. truskawki lub dżem.
7.Posmaruj kolejny biszkopt kremem i strona posmarowaną kremem połóż na truskawki.
8.W koło tort posmaruj kremem. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
9.Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
10.Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort.
11.Delikatnie na dole ścinaj nadmiar masy. Delikatnie wygładź tort aby był równy.
12.z masy cukrowej zrób 2 wałeczki i przeplataj je ,aby powstał taki wzorek.
13.Takim wałeczkiem obłóż tort na samym dole kamuflując niedoskonałości powstałe po odcięciu nadmiaru masy.
14.Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
15.Biedroneczki
Porady
dekorację można wykonać dowolną.
Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.
Komentarze