To mój pierwszy tort Komunijny.Tort piekłam dla syna od kuzynki.Tort z trzema biszkoptami. przełożony kremami serowymi. Tort z własnoręczną dekoracją i inspiracją.
Tort komunijny-otwarta księga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
2.Biszkopt orzechowy- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175*.
3.Biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 175*.
4.Paterę pod tort zabezpieczyć.
5.Ułożyć ciemny biszkopt i nasączyć sokiem brzoskwiniowym
6.Krem jasny- Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godziny w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Dodać porcjami ser i jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.
Wyłożyć na nasączony biszkopt.
9.Krem ciemny- Krem zrobić jak jasny i wyłożyć na biszkopt orzechowy.
10.Zetrzeć mleczną czekoladę na krem.
11.Przykryć jasnym biszkoptem, górą w dół i nasączyć.
12.W środku biszkoptu wyciąć rowek.
13.Boki wyrównać,ciut po ukosie, formując księgę.
14.Lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę. Dodać olejek i zmiksować. Posmarować tylko górę tortu.
15.Krem karpatkowy - Krem zmiksować z mlekiem potem z miękkim masłem. Posmarować boki, resztę zostawić na rozetki. Boki też posypać kokosem.
16.Masa plastyczna - Rozwałkować masę plastyczną i wyciąć dwie kartki. Ułożyć na górze tortu.
17.Zdjąć zabezpieczenia i wycisnąć ozdobne rozetki, wokół tortu.
18.Dekoracje-Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała. Przesiać cukier puder. Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do cukru pudru na stolnicy i zacząć mieszać łyżką. zagarniając puder. Dodać kilka kropli olejku pomarańczowego. Wyrabiać masę jak plastelinę. Podzielić na porcje,(zostawiając 1/2 białej) część zafarbować i trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku. Z masy plastycznej wyciąć dekoracje na tort, według wzoru. Z reszty zrobić różyczki i listki.
19.Zrobić dekoracje szybciej i przetrzymywać w lodówce.
20.Dekoracje przykleić za pomocą lukru ozdobnego, na torcie. Z draży ułożyć różaniec.Całość schłodzić.
Komentarze