Tort komunijny kielich

4.5 (149 ocen)

Ciasto w kształcie kielicha to dobry i prosty pomysł, aby tortowi komunijnemu nadać oryginalny kształt. Dla dziewczynki różyczki wykonujemy w kolorze różowym.Jeśli ktoś planuje pieczenie komunijne go tortu polecam!

Składniki:

  • Tortownica 28 cm

    Biszkopt orzechowy:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki cukru,
    - 1 łyżka mąki krupczatki
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 15 dag orzechów mielonych,
    - 1 łyżka bułki tartej

    Biszkopt na hostię
    Tortownica o średnicy 16 cm

    Biszkopt:
    - 3 jajka,
    - 3,5 łyżki mąki,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - 2 łyżki oleju,
    - 1 łyżeczka octu,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa brzoskwiniowa:
    • 2 puszki brzoskwiń,
    • 3,5 - 4 kostki masła,
    • 9 łyżek cukru,
    • 4 budynie śmietankowe bez cukru,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • 3 szklanki wody,
    • 8 żółtek

    Masa do dekoracji:

    - 1 litr mleka,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 0,5 łyżki mąki tortowej,
    - 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 4 żółtka,
    - 4 łyżki cukru.

    - 2,5 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort komunijny kielich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:
    Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka. Następnie dodajemy pozostałe, wymieszane ze sobą składniki.
    Pieczemy w 180°C przez około 20 min.

    Do tortu należy upiec 4 takie biszkopty.
  • 2. Biszkopt na hostię: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy na tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180°C.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę w poziomie i w pionie ( w sumie ma wyjść 4 półkola). Do tortu potrzebne będą 3 takie półkola.
  • 3. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie odcedzamy z soku. Sok zagotowujemy z cukrem i połową wody. Budynie wraz z mąka i żółtkami rozpuszczamy w drugiej połowie wody. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Gotujemy budyń. Zestawiamy z ognia i studzimy.
    Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo budyń.
    Brzoskwinie kroimy w kostkę i mieszamy z gotową masą. Ja dałam do masy około ¾ pokrojonych owoców. Pozostałe możemy dowolnie wykorzystać.


    Gotową masą przekładamy biszkopty orzechowe oraz 3 półkola. Odstawiamy całość do lodówki by tort stężał.
  • 4. Gdy tort już zastygł przekrawamy do w proporcji 1/3 do 2/3. Otrzymane dwie części układamy do siebie tak by stykały się częściami półokrągłymi. W ten sposób powstaje nam zarys kielicha.
    Do górnej części przykładamy sklejone półkola. Będą one stanowiły hostię.

    Tak przygotowany tort dekorujemy dowolnie. U mnie dekoracja wykonana jest z masy budyniowej. Poszczególne kolory na listki, różę, kiście winogrona otrzymałam przez odłożenie części masy i dołożenie do niej barwników spożywczych ( u mnie w proszku).
    Napis „I Komunia Święta” wykonałam z masy po dołożeniu do niej zaparzonego kakao. Napis IHS wykonany jest ze złotych perełek. Boki obsypane zostały kokosem.
  • W trakcie dekoracji 5. Masa do dekoracji: Część mleka gotujemy z cukrem kryształem. Mniejszą część mieszamy z mąką, cukrem waniliowym, budyniem i żółtkami. Zalewamy tą mieszaniną gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy. Dodajemy do niego partiami ostudzony budyń.
  • 6. Gotowa masą obtaczamy tort. Następnie obsypujemy go kokosem. W dalszej kolejności wykonujemy górny i dolny wianuszek. Później wykonujemy napis. Pozostałą masę dzielimy proporcjonalnie na 3 części. Odpowiednio je barwimy i wykonujemy winogrono, różę oraz listki. Na koniec układamy z perełek napis IHS. Gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Masa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować