Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem,do żółtek dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodawać po łyżce żółtek do białek i ubijać na wolnych obrotach,potem dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i ocet.Piec w blaszce o wymiarach 24x32 cm około30 minut w temperaturze 180 stopni
2.Z mleka ,budyniu i cukru ugotować budyń i wystudzić. Margarynę miksować i dodawać po łyżce budyń i sok z cytryny. Miksować ,aż masa będzie biała.
Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w plastry.Część masy zostawiamy (w zależności jaką dekorację chcemy zrobić)Na łączenie z barwnikami spożywczymi. resztę podzielić na połowę i do jednej dodać kakao.
3.Zrobić pącz.Zimne biszkopty przekroić na pół i nasączyć.
4.UŁOŻENIE TORTU;
Ciemny biszkopt smarujemy białą masa i układamy brzoskwinie,smarujemy lekko masą po brzoskwiniach i przykrywamy różowym biszkoptem,masa z kakao , biszkopt biały i dżem. Znów biszkopt ciemny i masa biała, brzoskwinie i biszkopt różówy i masa z kakao i biszkopt biały.Z jednej strony ściąć na okrągło formując zamkniętą książkę.Wierzch tortu smarujemy masą białą i dekorujemy .
Porady
Ja biszkopty piekę dzień wcześniej ,wtedy się dobrze kroją
Komentarze