Tort kokosowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczeniem i budyniem, czekoladę posiekać - składniki połączyć z masą jajeczną.
2.Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni w tortownicy o średnicy 23 cm.
3.Masa: Całe jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Wystudzić co jakiś czas mieszając.
4.Kawę zalać odrobiną wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Wiórki zalać mlekiem i gotować aż mleko zostanie wchłonięte. Wystudzić.
5.Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzone jajka. Pod koniec dodać spirytus. 1/3 masy odłożyć, a pozostałą część połączyć z wiórkami.
6.Odłożoną masę połączyć z wystudzoną kawą.
7.Biszkopta przekroić na 4 części, nasączyć i przełożyć masami: biszkopt - masa kokosowa - biszkopt - masa kawowa - biszkopt - masa kokosowa - biszkopt. Odłożyć trochę masy kokosowej do wyrównania boków i kawowej do dekoracji.
8.Masa cukrowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać z cukrem pudrem i glukozą. Uzyskaną masę rozwałkować na placek na tyle duży, żeby przykrył cały tort. Skrawki masy zabarwiłam kawą i wycięłam listki, którymi udekorowałam wierzch tortu.
Komentarze