Tort kokosowo-kawowy

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny tort na specjalne okazje :)

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    225 dkg mąki
    1 budyń waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 tabliczka białej czekolady
    masa:
    2 kostki masła
    4 jaja
    1 szklanka cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    10 dkg wiórków kokosowych
    3/4 szklanki mleka
    kieliszek spirytusu
    do nasączenia:
    3/4 szklanki przegotowanej wody
    kieliszek wódki
    sok z 1/2 cytryny
    masa cukrowa:
    40 dkg cukru pudru
    5 dkg glukozy w proszku
    2 łyżeczki żelatyny
    kieliszek wody
    do dekoracji:
    bezy
    dekoracje z masy cukrowej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kokosowy

Tort kokosowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczeniem i budyniem, czekoladę posiekać - składniki połączyć z masą jajeczną.
  • Gotowy biszkopt 2. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni w tortownicy o średnicy 23 cm.
  • 3. Masa: Całe jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Wystudzić co jakiś czas mieszając.
  • 4. Kawę zalać odrobiną wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Wiórki zalać mlekiem i gotować aż mleko zostanie wchłonięte. Wystudzić.
  • Masa kokosowa 5. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzone jajka. Pod koniec dodać spirytus. 1/3 masy odłożyć, a pozostałą część połączyć z wiórkami.
  • Masa kawowa 6. Odłożoną masę połączyć z wystudzoną kawą.
  • 7. Biszkopta przekroić na 4 części, nasączyć i przełożyć masami: biszkopt - masa kokosowa - biszkopt - masa kawowa - biszkopt - masa kokosowa - biszkopt. Odłożyć trochę masy kokosowej do wyrównania boków i kawowej do dekoracji.
  • 8. Masa cukrowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać z cukrem pudrem i glukozą. Uzyskaną masę rozwałkować na placek na tyle duży, żeby przykrył cały tort. Skrawki masy zabarwiłam kawą i wycięłam listki, którymi udekorowałam wierzch tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Masa kawowa Masa kokosowa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

image-08u4pr6

To może cię zainteresować