tort kokosowo-cytrynowy na 80

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taki tort zrobiłam na przyjęcie z okazji 80-tych urodzin babci. Był lekki i nie za słodki. Wszystkim bardzo smakował a ciocie prosiły mnie o przepis.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm:
    Składniki:
    na biszkopt:
    8 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem cytrynowy:
    3 jajka
    sok i skórka z 3 cytryn
    3/4 szklanki cukru
    60 g masła
    dodatkowo na krem:
    2 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu cytrynowego
    1 łyżka cukru
    1 szklanka kremówki
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżka cukru pudru
    100 g kokosu
    1 łyżka masła
    na dekorację:
    krem maślany
    róże marcepanowe
    perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Tort kokosowo-cytrynowy na 80 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt w 180*C około 30-40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • 2. Krem cytrynowy (lemon curd): Jajka roztrzepać z cukrem i wlać do rondelka, ustawić na małym ogniu i mieszać około dwóch minut. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Kokos usmażyć na maśle.
  • 3. Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody. Budyń zmiksować z kremem cytrynowym, koksem, kremówką i żelatyną. Przekładać blaty biszkoptowe. Wierzch posmarować i udekorować masą maślaną i ozdobami.

Porady

Krem maślany do ozdoby tortu można zamienić na bitą śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować