Tort "Kokosowe serduszko"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort zrobiłam na 22 urodziny mojego chłopaka i każdy był nim pozytywnie zaskoczony.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 litr śmietanki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    3 wafelki Princessa kokosowa XXL
    3 śmietanfixy
    puszka ananasa

    Do dekoracji:
    posypka kolorowa
    około 250 ml bitej śmietany
    draże kokosowe w czekoladowej polewie
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort "kokosowe serduszko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Białka również ubijamy ze szczyptą soli w oddzielnej misce. Po ubiciu dodajemy białka do żółtek i delikatnie mieszamy łyżką. Obie mąki i proszek do pieczenia łączymy i również delikatnie mieszamy z masą z jajek. Wszystko wlewamy do tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach, a gdy ciasto wyrośnie, temperaturę zwiększamy do 180 stopni Celsjusza.
  • 2. Gdy biszkopt ostygnie, wycinamy serce i przekrawamy je na trzy krążki. Każdy z nich skrapiamy sokiem z ananasa. Następnie ubijamy śmietankę na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy i cukier puder. Wafelki Princessa dokładnie kruszymy, ananasa kroimy w kostkę. Składniki te dodajemy do bitej śmietany i mieszamy. Przekładamy masą dwa krążki. Ostatni krążek i boki smarujemy tylko bitą śmietaną. Na górze robimy rozetki i posypujemy kolorową posypką. Boki dekorujemy starannie kakao.

Porady

Kiedy biszkopt się upiecze, nie otwierajmy od razu piekarnika tylko go wyłączmy i zostawmy biszkopt w środku na pewien czas. Dzięki temu ciasto nie opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować