Tort kociak

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kolejne urodziny mojej córci to nowy pomysł na tort, a najważniejsze żeby smakował i dzieci były zadowolone.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    6 całych jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka wody mineralnej, esencja herbaty
    krem:
    2 budynie śmietankowe, 3 szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła
    do ozdobienia:
    12 podłużnych biszkoptów, posypka czekoladowa, ozdobne perełki białe i niebieskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort kociak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą masę , przesiać mąkę przez sitko,dodać proszek do pieczenia, dodawać po 1 łyżce mąki i delikatnie wymieszać, dodać wodę mineralną. Wylać ciasto na tortownicę , piec ok. 25 minut. Biszkopt wystudzić. Przygotować krem: ugotować budynie w 3 szklankach mleka i 3 łyżkami cukru - wystudzić. Wystudzony budyń zmiksować z masłem na gładką masę, schłodzić. Przekroić biszkopt na 3 części, namoczyć delikatnie wcześniej schłodzoną herbatą. Posmarować pierwszy krążek kremem, przykryć drugim i nasączyć go delikatnie, również nałożyć warstwę kremu i nałożyć ostatni krążek. Posmarować kremem na gładko, następnie delikatnie narysować patyczkiem kształt głowy kotka. Nałożyć krem do pojemniczka i wyciskać wzdłuż narysowanych konturów, środek głowy wypełnić posypką , delikatnie nakładać białe i niebieskie perełki jadalne , aby powstały wąsy i oczy. Boki obłożyć przepołowionymi podłużnymi biszkopcikami. Na zakończenie tort można schłodzić w lodówce.

Porady

Do biszkoptu należy dodać łyżkę wody mineralnej, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste. Aby równo przekroić biszkopt można zrobić to nitką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować