1.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać przez 2 minuty, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 28cm i piec w 170 st przez 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić na blat. Ostudzić, przekroić na 3 części i zebrać okruszki, które posłużą do obsypania boków.
2.Przygotować krem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem według uznania. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać szpatułką z serkiem. Dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Identycznie postąpić z masą na wierzch i boki.
3.Blaty posmarować dżemem, na po wyłożyć połowę kremu. Dodać pokrojone w kostkę kiwi i przykryć drugim blatem. Z drugim b latem zrobić to samo. Następnie boki i wierzch tortu posmarować kremem, a na górze wycisnąć wzorki, na samych brzegach. Boki obsypać okruszkami. na górę poukładać pokrojone kiwi na cienkie plasterki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Porady
Radzę przygotować tort np. dzień przed imprezą, wtedy smaki są bardziej wyczuwalne.
Kiwi powinno być miękkie, inaczej popsuje smak tortu.
Komentarze