Tort Kawowy

5 (170 ocen)

Ten tort smakuje nie tylko dorosłym ale i dzieciom

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
    6 jajek
    3/4 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżeczki kakao
    Szczypta soli

    CIASTO BIAŁE:
    1 szklanka białek
    1 szklanka cukru kryształu
    ½ szklanki mąki pszennej
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA KAWOWA:
    5 żółtek
    1 budyń
    2 łyżki mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki spirytusu
    2 szklanki mleka
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    200 g masła
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy Tort 1. BISZKOPT KAKAOWY:
    Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Dodać pomalutku mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej siejąc ją sitkiem) oraz kakao. Delikatnie pomieszać łyżką. Piec ok. 30 min w 180 stopniach.
    CIASTO BIAŁE:
    Białka ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu ocet. Wszystko delikatnie pomieszać. Upiec placek najlepiej używając papieru do pieczenia
    MASA KAWOWA:
    Szklankę mleka zagotować z cukrem i kawą. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, budyń. Ugotować jak budyń. Utrzeć masło i połączyć z ostygniętym kawowym budyniem. Dodać spirytus.
    Przekładamy: ciasto kawowe-masa-ciasto białe-masa-ciasto kawowe dekorujemy polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować